Представљено идејно рјешење пречишћавања воде

07.10.2019. 18:51
0
ИЗВОР: Srna

У општини Соколац данас је представљено идејно рјешење постројења вриједности 800.000 евра за пречишћавање воде на врелу Биоштице са којег се напаја 80 одсто становништва ове локалне заједнице.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да се потреба за овим постројењем указала због тога што се на овом изворишту појављује замућење воде, те концентрација муља достиже од седам до 24 килограма по метру кубном воде, у зависности од количине падавина.

Према његовим ријечима, потреба се указала на заврштеку пројекта "Снабдијевање водом и канализација у општини Соколац" који је рађен са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ и Тимом за управљање пројектима у Влади Српске.

Бјелица је подсјетио да је ЕБРД радио и Студију изводљивости свеобухватног рјешавања водоснабдијевања на подручју општине Соколац која, између осталог, подразумијева пречишћавање воде за пиће и постројење за третман отпадних вода.

Према његовим ријечима, раније је склопљен договор између општине Соколац и компаније "Милановић третман вода" из Крагујевца која се већ 18 година бави производњом система за припрему воде за пиће, третманом процесних вода и системом за прераду отпадних вода.

Бјелица је истакао да слиједе разговори са представницима Тима за управљање пројектима у Влади Српске, Фондом за заштиту животне средине и надлежним министарством Српске у вези са израдом идејног и изведбеног пројекта.

Он је навео да је са представницима компаније из Крагујевца разговарао и о постројењу за третман отпадних вода, који је на листи приоритета у Српској код Фонда за заштиту животне средине.

-За рјешење постројења пречишћавања воде за пиће и постројења отпадних вода биће потребно око 2.500.000 евра. Реализацијом тих пројеката било би у потпуности ријешено питање квалитетног водоснабдијевања и питање отпадних вода на подручју општине Соколац-, навео је Бјелица.

Бранко Стевановић, извршни директор Фирме "Милановић третман вода", чији су представници данас представили идејно рјешење, изразио је наду да ће на прољеће потрошачи са водовода Биоштица добити воду за пиће изврсног квалитета.

Он је рекао новинарима да је ова фирма урадила идејно рјешење и елаборат на основу којег се може приступити пројектовању и реализацији пројекта.

Стевановић је напоменуо да ће грађевински радови трајати око мјесец, те да више времена одузима припрема.

Он је додао да ће у оквиру овог пројекта бити разматрано и потенцијално хлорисање воде с обзиром на то да на главном резервоару Лазе на водоводу Биоштица не постоји систем за контролу хлорисања.

Коментари 0
Повезане вијести
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу
Приједлог изгледа споменика кнезу Павлу Раденовићу у Палама (ВИДЕО) Приједлог изгледа споменика кнезу Павлу Раденовићу у Палама (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 54m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 45m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 32m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 58m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 40m
    0