Представници власти у Српској данас избјегли сусрет са радницима "Мофаса"

14.10.2021. 21:13
0
ИЗВОР: capital.ba

Радници фабрике "Мофаса" окупили су се данас испред сједишта институција Српске у Источном Сарајеву, гдје су боравили највиши званичници власти, захтијевајући да их приме на састанак како би се нашло рјешење за фабрику и покретање производње.

Након што су се четири сата смрзавали и чекали да се заврше састанци с амбасадорима и директорима болница, обавијештени су да их нико неће примити.

Радници "Мофаса" окупили су се, такође, прије два дана и затражили да Влада Републике Српске брже реагује јер се ближи рок када ће суд одлучивати о стечају фабрике.

Пошто након данашње сједнице Владе није било ријечи о доношењу одлуке по питању стања у „Мофасу“ радници су се упутили пред сједиште Републике Српске у Источном Сарајеву гдје су данас састанке са амбасадорима европских земаља у БиХ имали највиши званичници Српске.

Састанку са амбасадорима присуствовали су српски члан Предсједништва Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентране скупштине БиХ Никола Шпирић.

Састанку су присуствовали и предсједници политичких партија владајуће коалиције у Републици Српској Драган Чавић, Дарко Бањац и Ненад Стевандић.

Након амбасадора, састанци су били и са директорима болница у Српској и са командантом ЕУФОР-а у БиХ генерал-мајором Александером Плацером.

Радници “Мофаса” су од 16 часова чекали да се све заврши и да их коначно неко саслуша, али представници власти нису нашли за сходно да их приме.

- Обезбјеђење нам је рекло да су сви напустили зграду и да немамо кога чекати. Рекли су нам и да су их обавијестили да смо ту од 16 часова. Нажалост, безуспјешно - рекли су радници који су се прије око 15 минута разишли.

Предузеће „Мофас“ је прије шест година Влада Републике Српске формирала са инвеститорима из Њемачке и Тешња на имовини некадашњег гиганта „Фамоса“.

У новоформираном предузећу 49 одсто власништва има „Фамос“, који је у већинском власништву Републике Српске, фирма „Паул Бернхардт“ има два одсто, њен власник Оте Дирк 24 одсто, док Шефик Хусаковић из Тешња има 25 одсто.

Ови инвеститори су недавно најавили ликвидацију предузећа, којој се радници противе и позивају Владу у помоћ.

Capital је објавио да Влада Републике Српске преговара са сувласницима „Мофаса“ из Источног Сарајева о куповини њиховог удјела у овом предузећу, како би спријечила стечај.

Из Владе на питања Capital-а да ли је донесена одлука о судбини “Мофаса” не одговарају.

 

Свјетлана Шурлан (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници Сједница Владе Српске 2. маја у Сребреници
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    1h 16m
    4
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 57m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 56m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 8m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 2m
    0