Представом „Спортско срце“ почео фестивал у Источном Сарајеву

01.11.2022. 21:21
0
ИЗВОР: katera.news

Међународни фестивал малих сцена и монодраме Источно Сарајево почeo je вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Званични такмичарски програм почео је представом „Спортско срце“, по тексту Ђорђа Милосављевића, a у режији Милана Караџића. У представи играју Милутин Мима Караџић, Нина Нешковић, Александар Ђурица, Нела Михаиловић, Никола Шурбановић.

Љубо Божовић, селектор фестивала, подсјетио је да ће се на овогодишњем фестивалу представити умјетници из Бугарске, Македоније, Хрватске, Србије и БиХ, те да публику очекује пет представа и четири монодраме.

Због чињенице да велика сцена није завршена, селекција је била отежана, али је Божовић, како истиче, изузетно задовољан изабраним представама.

- Теме које преовладавају у одабраним представама су актуелне и занимљиве. Желио сам да удовољим захтјевима публике, те сам ове године довео три комедије, али и у преосталим двјема представама има хумора, те очекујем да ће публика бити задовољна – рекао је он.

Младен Јанковић, директор Културног центра Источно Ново Сарајево, најавио је да ће на фестивалу, традиционално, бити додијељене четири фестивалске награде, и то за најбољу представу у цјелини, за најбољу монодраму, те за најбољег глумца и глумицу.

Јанковић је подсјетио на богат програм који очекује публику до суботе, 5. новембра.

- Сутра нам гостује Народно позоруште из Ужица, а, и ове године, у званичном такмичарском програму фестивала гостује и Градско позориште Јазавац из Бањалуке. Традиционално, учествује и наше Народно позориште Републике Српске са представом „Изгубљени у Бруклину“, а завршне вечери публику очекује представа „Успомене Саре Бернар“ у продукцији Херцегновског позоришта – рекао је он.

Према његовим ријечима, након посљедње представа, услиједиће додијела награда, те свечано затварање фестивала.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Фестивал малих сцена и монодраме круна културних дешавања Источног Сарајева, али и најзначајнији позоришни фестивал у Републици Српској, те да чињеница да се одржава 27. пут говори о његовом квалитету.

- Дефинитивно је било најтеже организовати овај фестивал први пут, 1995. у Хаџићима, али од тада до данас људи су се трудили, без обзира на промјену мјеста одржавања, да фестивал учине све бољим – рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО) Прослављена крсна слава града Источно Сарајево (ФОТО)
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 27m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 18m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 5m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 31m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 13m
    0