Predstavom „Sportsko srce“ počeo festival u Istočnom Sarajevu

01.11.2022. 21:21
0
IZVOR: katera.news

Međunarodni festival malih scena i monodrame Istočno Sarajevo počeo je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Zvanični takmičarski program počeo je predstavom „Sportsko srce“, po tekstu Đorđa Milosavljevića, a u režiji Milana Karadžića. U predstavi igraju Milutin Mima Karadžić, Nina Nešković, Aleksandar Đurica, Nela Mihailović, Nikola Šurbanović.

Ljubo Božović, selektor festivala, podsjetio je da će se na ovogodišnjem festivalu predstaviti umjetnici iz Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Srbije i BiH, te da publiku očekuje pet predstava i četiri monodrame.

Zbog činjenice da velika scena nije završena, selekcija je bila otežana, ali je Božović, kako ističe, izuzetno zadovoljan izabranim predstavama.

- Teme koje preovladavaju u odabranim predstavama su aktuelne i zanimljive. Želio sam da udovoljim zahtjevima publike, te sam ove godine doveo tri komedije, ali i u preostalim dvjema predstavama ima humora, te očekujem da će publika biti zadovoljna – rekao je on.

Mladen Janković, direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, najavio je da će na festivalu, tradicionalno, biti dodijeljene četiri festivalske nagrade, i to za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju monodramu, te za najboljeg glumca i glumicu.

Janković je podsjetio na bogat program koji očekuje publiku do subote, 5. novembra.

- Sutra nam gostuje Narodno pozorušte iz Užica, a, i ove godine, u zvaničnom takmičarskom programu festivala gostuje i Gradsko pozorište Jazavac iz Banjaluke. Tradicionalno, učestvuje i naše Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom „Izgubljeni u Bruklinu“, a završne večeri publiku očekuje predstava „Uspomene Sare Bernar“ u produkciji Hercegnovskog pozorišta – rekao je on.

Prema njegovim riječima, nakon posljednje predstava, uslijediće dodijela nagrada, te svečano zatvaranje festivala.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je Festival malih scena i monodrame kruna kulturnih dešavanja Istočnog Sarajeva, ali i najznačajniji pozorišni festival u Republici Srpskoj, te da činjenica da se održava 27. put govori o njegovom kvalitetu.

- Definitivno je bilo najteže organizovati ovaj festival prvi put, 1995. u Hadžićima, ali od tada do danas ljudi su se trudili, bez obzira na promjenu mjesta održavanja, da festival učine sve boljim – rekao je on.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 13m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 8m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 2m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 11m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 21m
    0