Предвиђен упис 10.032 средњошколца у Српској

19.04.2022. 10:25
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској за школску 2022/2023. годину предвиђен је упис 10.032 ученика у средње школе и увођење два нова занимања - техничар за роботику и ЦНЦ оператер у струци машинство и обрада метала, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Правилником о плану уписа предвиђен је упис 7.718 средњошколаца у четворогодишње и 2.314 ученика у трогодишње школе који ће бити распоређени у 445 одјељења.

У сарадњи са пословном заједницом и јединицама локалних самоуправа дефинисана је и листа дефицитарних занимања за школску 2022/2023. годину, којом је обухваћено 19 занимања у 36 средњих школа и 28 јединица локалне самоуправе.

Ријеч је о занимањима каменорезац-керамичар, извршилац радова на саобраћајницама, пекар, месар, бравар-заваривач, конобар, кувар, столар, ауто-електричар, механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике, агропроизвођач и прехрамбени прерађивач.

На листи дефицитарних занимања су и електричар-електроинсталатер, обрађивач метала резањем, алатничар, механичар гријне и расхладне технике, возач моторних возила, електричар телекомуникација и ауто-механичар.

Ученици који упишу дефицитарна занимања добијаће од Министарства просвјете и културе Српске у току школске 2022/2023. године, мјесечне стипендије у износу од 100 КМ и бесплатан превоз од куће до школе за вријеме трајања наставне године.

- Уписна политика за нову школску годину вођена је у складу са потребама тржишта рада, те исказаним потребама за наставак даљег школовања на високошколским установама, а на основу приједлога пословне заједнице уведена су и два нова занимања - техничар за роботику и ЦНЦ оператер, оба у струци машинство и обрада метала - наводи се у саопштењу.

Из Министарства додају да ученици могу на "гугл плеј" маркету бесплатно преузети Андроид апликацију "Водич кроз занимања", која омогућава приказ плана уписа за школску 2022/2023. годину у свакој средњој школи у Српској, преглед дефицитарних занимања, као и кратке описе свих занимања.

Апликација помаже будућим средњошколцима да се упознају са свим занимањима која могу уписати у Републици Српској, те да лакше пронађу гдје могу да упишу жељено занимање.

Сви заинтересовани ученици, који желе више да сазнају о сваком од занимања, могу на порталу Министарства просвјете и културе Српске да пронађу Уредбу о стандардима занимања.

- У Уредби су наведени детаљни описи свих занимања, кључни послови и активности, потребна знања, вјештине и компетенције, пожељни ставови који се односе на занимање и друге важне информације које могу да помогну ученицима приликом избора жељеног занимања - наводи се у саопштењу.

Министарство просвјете и културе Српске ће најкасније до 31. маја објавити конкурс за упис редовних ученика у први разред средњих школа.

Коментари 0
Повезане вијести
Оборен љетни рекорд у потрошњи струје Оборен љетни рекорд у потрошњи струје
У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи У Гацку косидба завршена, квалитет сијена бољи
Apple MacBook лаптопи у m:tel понуди Apple MacBook лаптопи у m:tel понуди
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  20h 7m
  5
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  12h 11m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  9h 41m
  1
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  17h 30m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  21h 18m
  0