Преки суд Саве Ковачевића

13.06.2024. 15:18
21
ИЗВОР: katera.news

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину.

Команда „штаба“ била је у школи у Ластви, која постаје једно од највећих партизанских мучилишта и стратишта. Заједно са својим партизанима хладнокрвно је убијао и терорисао Србе: свештенике СПЦ, крвне сроднике, девојке и жене, солунске добровољце, организаторе јунског устанка против усташа 1941. године, сведоке усташких злочина, интелектуалце, официре и подофицире Краљевине Југославије, жандарме, недужно становништво… Злочини које је починио са својим истомишљеницима догодили су се: у јануару, фебруару, марту и априлу 1942. године на простору: Требиња, Љубиња, Херцег Новог, Грахова, Никшића, Бањана, Голије, Пиве… Све терористичке акције планиране су у школи у Ластви, одакле су и упућиване тзв. казнене експедиције у поједине крајеве источне Херцеговине. Ту је формиран и први преки суд у Херцеговини и пале прве жртве тзв. партизанских истрага.

Терор Саве Ковачевића над свештеницима и монасима Српске православне цркве почео је на Бадњи дан 1942. године.

По наређењу Саве Ковачевића убијен је на Бадњи дан 1942. године јеромонах манастира Косијерево Теофан Бејатовић. Јеромонах Теофан Бејатовић бачен је у јаму Врањача на Враћановићима. Јеромонах Теофан родом је из села Бодежишта, општина Гацко. Сава Ковачевић је наредио да се ухапси парох Вучедолски (Бањани) Васо Поповић. Парох Вучедолски ухапшен је код Гацка, а убијен на Богојављење 1942. године код Никшића. По убиству, његово тело је бачено у јаму у Горњем пољу код Никшића.

По наређењу Саве Ковачевића убијен је на Благовести 1942. године јеромонах Гаврило Дабић из манастира Жупа код Никшића. Његово унакажено тело нађено је у јами Плоча код Драговољића.

На Јовањдан 1942. године убијен је по наређењу Саве Ковачевића у Бањанима јереј манастира Косијерево Ристо Јарамаз.

По наређењу Саве Ковачевића убијени су у фебруару 1942. године свештеномонаси из манастира Дужи у Требињској Шуми: отац Николај – јеромонах манастира Дужи, отац Евгеније монах манастира Дужи, отац Петар монах манастира Дужи, отац Михајло монах манастира Дужи. Почетком марта 1942. године убијен је по наређењу Саве Ковачевића код села Брани до ђакон из манастира Дужи Дамјан Зотовић.

Систематским убијањем свештеномонаха СПЦ – Епархије Захумско – Херцеговачке у јануару, фебруару и марту 1942. године од стране Саве Ковачевића и његове терористичке групе, желио се постићи циљ: Уништење националног и духовног (светосавског) идентитета Српског народа.

Поред убијања свештеника Српске православне цркве, Сава Ковачевић хладнокрвно насрће и на своје крвне сроднике Ковачевиће. Он је наредио 15. јануара 1942. године да се побију на Грахову његови сродници: Ковачевић Новица, судија из Никшића, Ковачевић Блажо, учитељ из села Спила, Ковачевић Марко, земљорадник из села Спила, Ковачевић Мирко, земљорадник из села Спила…

Срби из Љубомира нису знали ко им долази у фебруару 1942. године. По наређењу Саве Ковачевића његови комунисти хватају Србе земљораднике из села Љубомира и доводе на Радачки бријег, 27. фебруара 1942. године. На Радачком бријегу хладнокрвно су убијени пред својом родбином и комшијама од стране комуниста: Атељевић Пајо, Буднић Тривко, Лечић Милован, Лечић Гаврило, Ковач Јово, Ковач Бранко, Ковач Јанко, Ковач Раде, Ковач Вељко, Ковач Видак, Ковач Гојко, Ковач Душан, Кашиковић Крсто, Кашиковић Никола, Мијановић Крсто, Милић Пајо, Поповац Раде, Сушић Перо, Сорајић Тривко, Сорајић Перо, Томашевић Обрад.

По убиству Срба – земљорадника из Љубомира, Драгица Правица прилази мртвим Србима и сваком од њих пуца из пиштоља у главу. Најтужније и најружније је било када су Сава Ковачевић и Драгица Правица ожалошћене Србе присиљавали да поред убијених Срба играју коло и певају.

Сава Ковачевић је наредио да се крајем фебруара 1942. године доведе из требињског села Тврдош путар Васо Поповчевић. Васо Поповчевић је успeо да побегне усташама са Придвоичке јаме 23. јуна 1941. године. Сава Ковачевић није хтео да услиши молбу Душана Поповчевића и Риста Ружића, да пусти на слободу Васа Поповчевића. Оно што нису успеле да ураде усташе на Придворичкој јами 1941. године, урадио је у требињској Ластви Сава Ковачевић – хладнокрвно је убио сведока геноцида на Придворичкој јами, путара Васа Поповчевића. Његово тело пренесено је из Ластве на Петровдан 1942. године и сахрањено у православно гробље села Тврдош.

(прилог биографији  "народног хероја")

 

Аутор: Ројалистички клуб

Коментари 21
 • Generic placeholder image
  Србољубе плус 15.06.2024. 13:08
  Србољубе плус, ти си изгледа оно исто туре што га АИД гура да виси по српским порталима Није те тешко превалити. Ни један Србољуб у набрајању народа у БиХ, не би написао Босанац. Можда би написао Мусилиман или муслиман, Бошњак, хрватско цвијеће, потурица, Турчин, туре, Балија..., али никако Босанац. Слабо те АИД обичио, ниси ти за писања. Нека ти нађу неки други задатак
 • Generic placeholder image
  Slava ti nerodni heroju Savo Kovačeviću 15.06.2024. 11:15
  "pa zavika iz sveg glasa, zelengoru zatalasa / naprijed braćo partizani, borci moji odabrani..."
 • Generic placeholder image
  srboljub plus 15.06.2024. 10:53
  Srboljube, tebi izgleda "sokoćala" = samsung-galaxy, "društvene" (tj. antisocijalne) mreže i slični proizvodi satanske američke (pod)kulture udarili u glavu?!
  Pravi su Srbi, Bosanci, Hrvati, Slovenici... bili u partizanima, i nisu većina bili nikakvi "komunisti" niti su znali šta to znači!
  Pogledaj biste narodnih heroja u centru Pala, i onaj spisak partizanskih junaka (i 20-godišnjaka) na spomen-ploči...
 • Generic placeholder image
  Srboljub 15.06.2024. 01:52
  Oj ture, tako, pokaži se. Već sam ti objasnio problem sa nedostatkom kulture. Kultura je pokazatelj ličnog usvajanja i razvijanja društvenih, vjerskih, nacionalnih i moralnih vrednosti. Vi ste monstruozni i izmišljeni narod, primili islam izstraha i koristi, društveno, organizovani samo kao sluge okupatorima, čak i sada je to isto. Dakle ni društva, ni vjere, ni morala, ni naroda, pa tako ni kulture. Ja vaše žene ne želim, mada bih mogao, jer sam likom prava srbenda, a na to ni vaše žene nisu imune.
 • Generic placeholder image
  Sokočanin 14.06.2024. 21:34
  Jebalo ti ture ženske ukućane
 • Generic placeholder image
  Srboljub 14.06.2024. 20:47
  Oj turad, potpišite se ko ljudi, nemojte se sakrivati iza pseudonima. Ne koristi vam ta taktika jer svaki Srbin zna da su broz i njegove sluge unakazili srpski narod, te da na čitavom prostoru tzv. ndh, bez otpora JVUO ne bi preživjela ni šačica Srba. Upravo zato su brozovi banditi i ustaše, koje su pred kraj rata stavile petokraku, bili tako puni mržnje prema vojnicima JVUO i njihovim porodicama. Jednostavno, nisu im dozvolili da zajedno dovrše pokolj. Partizanski banditi, i njihovi vjerni saveznici ustaše, su nanijeli najveću štetu našem narodu u cijeloj zapamćenoj istoriji. Najgore su prošli Srbi zapadno od Vrbasa, prostor sa najviše partizanskih bandita i vrlo malo ili nimalo JVUO. Većina žrtava Jasenovca je iz tog područja.
 • Generic placeholder image
  Lipovo 14.06.2024. 12:41
  Nijesu svi srbi bili četnici, ali su svi četnici bili srbi !!! Još, kada bi priznali njihov ,,učinak u crnim trojkama" nad svojim narodom i komunistima - oslobodiocima od fašističkog okupatora - ne bi danas njihovi potomci liječili svoje kolmplekse
 • Generic placeholder image
  Sokočanin 14.06.2024. 09:42
  Na Sokocu ima Luburića polje...treba valjda i Maksu postaviti spomenik...ako su vam domaći izdajnici postali heroji a narodni heroji zlotvori...sve mi se čini da ste vas par bili u Podromaniji pa pušteni
 • Generic placeholder image
  Srboljub 14.06.2024. 09:14
  Nije to braćo nikakav sokočanin, to je obično ture, samo se krije da pravi zabunu. Srbin ne može nešto tako napisati, samo ture.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 14.06.2024. 08:31
  @Sokocanin, tu na Sokocu imaš jednu ustanovu gdje možeš potražiti pomoć za svoj isprani mozak.
 • Generic placeholder image
  Sokočanin 14.06.2024. 07:57
  Sava je heroj a Derikonja ratni zločinac,sluga okupatora i domaći izdajnik...bilo i biće.Zamisli da ti sutra neko kaže da je recimo Maks Luburić bio heroj a Ivo Lola Ribar zločinac.Ne samo što je to odvratno nego i ružno za čitat
 • Generic placeholder image
  Ре: Сокочанин 14.06.2024. 07:47
  Херој јесте Дерикоња.
  А твоји Биљић и Ковачевић су злочинци.
 • Generic placeholder image
  Sokočanin 14.06.2024. 05:42
  Sava je heroj
 • Generic placeholder image
  Srboljub 14.06.2024. 03:37
  Oj ture, švabo je tvoj gazda, vi ste uvijek rado bili sluge okupatorima, na našoj teritoriji ta fukara je u strahu. Kod Srba je konvertitstvo na cijeni samo kod otpadnih i oni se ne smatraju više Srbima, prave sebi nacije. Vama je taj proces poznat. Naravno, vi bi željeli da je većina Srba još uvijek obmanuta brozovom ideoligijom jer takvi su čuvali zajedničke straže pa završili na Kazanima. To vam je bio veliki adut 92.samo ste se prevarili, kako se dobro sjećate.
 • Generic placeholder image
  Gilgameš 14.06.2024. 00:08
  i, ovo nam veli "rojalistički klub"!?
  svaka čast, u srba je na cijeni konvertitstvo i revizionizam...
  nego, šta veli švabo iz zgrade "unioninvesta" sa grbavice na ovo? e, moja srbadijo nesazrela...
 • Generic placeholder image
  Skijaš 13.06.2024. 21:04
  Narod Hercegovine dobro pamti zločine ovog izroda.
 • Generic placeholder image
  Iskreno422 13.06.2024. 19:39
  Narodni heroj nažalost za još neke. Uvesti u knjige kakav je zlotvor bio. Komunizam je zlo bio za Srbe.
 • Generic placeholder image
  Soko 13.06.2024. 19:25
  Ja, zlotvora rođeni brate...
 • Generic placeholder image
  Veseli 13.06.2024. 18:47
  Sava je narodni heroj
 • Generic placeholder image
  Krle 13.06.2024. 18:13
  Tako je Dejane, teški zločinci i satrapi Srpskog naroda, u rangu sa Pavelićevim ustašama. Dobro nas je Srba preostalo, kako smo sistematski uništavani kako od ustaša tako i od partizana-komunista.
 • Generic placeholder image
  Дејан 13.06.2024. 17:56
  И Драгици и Сави, земља кости изметала! Фуј багро!
Најчитаније
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  20h 41m
  5
 • Традиционално дружење Илиџанаца (ФОТО)
  20h 31m
  2
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  1h 13m
  0
 • Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре
  20h 46m
  0
 • Напици који ће освјежити љето
  1h 34m
  0