Премијер Вишковић и министри из буџета купују нова одијела, кошуље и кравате

02.12.2020. 12:59
0
ИЗВОР: Žurnal / Direkt

У ситуацији када је дефицит буџета Републике Српске сваким даном све већи, а ентитетска власт, како би се спасила од банкрота, не измирује већину обавеза, Влада Републике Српске је одлучила да списка дио новца за набавку одијела, кошуља и кравата, пише Журнал.

Служба за заједничке послове Владе Републике Српске је 25. новембра расписала тендер за набавку „службених одијела, кошуља и кравата“, за шта је планирала да утроши 22.000 конвертибилних марака, без ПДВ-а.

Тако ће премијер Радован Вишковић и министри да обнове гардеробу из државне касе, а онда ће, у новом руху, да сједну у луксузна службена возила, наточе гориво о државном трошку, па на гозбу, опет на рачун грађана који пуне буџет. Није познато како ће са обнављањем гардеробе проћи министарке. Сигурно је да неће добити кравате, али, нема сумње, и оне ће бљеснути у новим маркираним комадима гардеробе.

Док велики дио грађана Републике Српске једва саставља крај с крајем, посебно у времену погођеном пандемијом корона вируса, господа из Владе Републике Српске одлучила је да 22.000 марака потроши за службена одијела, кошуље и кравате. Најмање што су могли је да се одрекну оваквих привилегија, у ситуацији када Република Српска стоји на ивици финансијског колапса. Уосталом, ако им је до нових одијела, кошуља и кравата могли су их купити сами себи, јер им плате које примају то омогућавају. Плата премијера Републике Српске је 4.000 КМ, а министара око 3.500 марака. Довољно велике да могу издвојити дио властитог новца тим прије јер, за разлику од обичног свијета, живе на рачун репрезентације.

Према кредибилним изворима "Журнала" из Владе РС, буџетски дефицит Српске износи око 1,1 милијарду марака, иако министар финансија Зора Видовић тврди другачије. Видовићева је прије десетак дана објавила да ће “дефицит буџета износити 394 милиона КМ”, као и да је смањен за 18,5 милиона КМ у односу на дефицит који је био предвиђен првим ребалансом усвојеним у мају ове године. Власт Републике Српске не смије да призна стварно стање финансијске катастрофе и све наде полажу у кредит од ММФ-а, како би Република Српска избјегла банкрот. Очекују и да Србија уплати 75 милиона евра до краја године да би, колико толико, покрпали буџетске рупе.

Фрапантно је како је министар Зора Видовић објаснила како Влада Српске штеди.

- Уштедјели смо смањењем отплате обавеза, отплата камата и трошкова, затим смањењем плата за 1,24 милиона КМ, те материјалних трошкова, а укупна уштеда износи 13.340.000 КМ. Важно је што смо задржали веће буџетске приходе у односу на расходе, те можемо рећи да се буџет налази у доброј кондицији. Посљедњи пут је 2004. године било да су текући расходи већи од прихода - рекла је Видовићева.

Значи, Влада штеди тако што не плаћа обавезе и настале трошкове, што није штедња већ избјегавање плаћања обавеза, које ће се морати измирити кад-тад и то по много већој цијени.

Исто тако, ако смањите отплату камата те камате расту, па је јасно да се не ради ни о каквим уштедама, како то Зора Видовић жели да представи, већ неизмирењу обавеза због недостатка новца. Да буџет Републике Српске није у „доброј кондицији“, како тврди Видовићева, потврђује и чињеница да је прије више од мјесец дана свим министарствима у Влади РС издата директива да се плаћају само најнеопходнији трошкови. Ријечју, прича о „доброј кондицији“ ентитетског буџета најобичниј је "спин", а једина истина је да су  буџетски рачуни потпуно празни.

Управо зато је набавка нових одијела, кошуља и кравата за премијера и министре показатељ колико они нису спремни да се одрекну властитог комодитета и бар, у том детаљу, покажу минимум солидарности са пуком, који је све сиромашнији.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО) Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    18h 1m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 57m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    17h 1m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    13h 54m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    15h 51m
    0