Премијером филма “Путовање” отворен “14. Први кадар”

10.11.2020. 10:04
0
ИЗВОР: Srna

Премијером документарног филма “Путовање”, аутора Александре Митрић Штифанић, синоћ је у Kултурном центру Источно Ново Сарајево свечано отворен 14. Међународни филмски фестивал “Први кадар”.

Овом догађају присуствовала је и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, која је нагласила да је “Први кадар” један од ријетких фестивала у Републици Српској који у потпуности прати неке од најважнијих стратешких опредjељења Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- То се првенствено односи на развој публике, развој и афирмацију младог кадра, али и на децентрализацију културе у Српској. Управо због тога Министарство просвјете и културе годинама у континуитету значајно финансијски подржава овај међународни филмски фестивал у Источном Сарајеву - истакла је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, организатори Фестивала заслужују посебну похвалу за свој рад и прегалаштво јер су прихватили изазов кризе изазване епидемијом вируса корона и на себи својствен креативни и умјетнички начин одупрли се овом глобалном проблему.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић поздравио је госте и учеснике Фестивала, а аутору филма “Путовање” Александри Митрић-Штифанић честитао на овом изузетном остварењу.

У име општине Источно Ново Сарајево честитке и добродошлицу упутила је начелник управе Биљана Лаловић.

На свечаној церемонији отварања Фестивала додијељено је фестивалско признање Лик кнеза Павла за допринос развоју и унапређењу кинематографије у региону, а према одлуци Савјета фестивала, признање је уручено Академији уметности Београд, поводом 25 година Академије.

За изузетан допринос организацији Фестивала, ЈП “Водовод и канализација” Источно Ново Сарајево добитник је “Филмске клапе”, симбола “Првог кадра”.

Штифанићева је, говорећи о основној идеји свог филма, поновила да се на Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма емотивном причом о дванаестогодишњем дjечаку који се суочава са прошлошћу своје прабаке, која је преживјела Аушвиц, на симболичан начин одаје почаст за храброст, идеале и непрестану борбу за слободу човјечанства.

Матија Штифанић је дванаестогодишњак, који се, иако припада “новој” генерацији разликује од својих вршњака, јер жели да се суочи са једном причом из прошлости. Његова прабака је Милка Мењак Штифанић, која је као партизанка доспјела у Аушвиц првим женским транспортом /7. јули 1943/ са територије Њемачке окупационе зоне у Србији.

Он није имао прилику да је упозна, али је зато имао прилику да прочита њене мемоаре. Матија је први у породици, кога је прабакина прича заинтересовала толико да је пожелио да је истражи.

Осим тога, он је припремио донаторску изложбу, на којој је покушаво да сакупи новац за одлазак у Аушвиц. Цртежи нису само његов лични доживљај мемоара и онога што је доживјела његова прабака, него и историјски документ страдања у борби за слободом.

Филм је сниман током 2019. године у Републици Српској, Србији и Пољској, као мастер рад ауторке, који је одбранила на Академији уметности Београд ове године и добила звање мастер драмски и аудиовизуелни умјетник.

Штифанићева је подвукла да су ово филмско остварење подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске и Филмски центар Србије.

- Овогодишњи Фестивал биће одржан од 9. до 14. новембра у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом Фестивал без маске! Ми о животу желимо да говоримо на нескривен начин, и у први план стављамо документаризам, али ће зато наша публика у салама бити апсолутно заштићена, са маскама и уз све прописане мјере заштите од епидемије вируса корона - навела је Штифанићева, која је и умјетнички директор и селектор “Првог кадра 2020”.

Програмом Фестивала, за данас је од 10.00 часова у сали Kултурног центра Источно Ново Сарајево предвиђено приказивање филмова у такмичарском програму, за 16.00 часова планирана је специјална пројекција за штићенике Kазнено-поправног завода Kула, термин од 17.30 часова предвиђен је за дjечији филмски програм Kидс Фест, док ће у 19.00 часова почети пројекција играног филма “Име народа”, у режији Дарка Бајића.

Филмски караван “Првог кадра” од сриједе, 11. новембра, боравиће у Зворнику, гдjе је за 16.00 часова, у оквиру онлајн “ДокМастерKласа”, заказана Филмска школа о теми “Историја филма, са посебним освртом на развој документаризма – Стварност у документарном филму”, а предавач ће бити Јелена Раденовић.

Након конференције за новинаре у сали зворничког центра за културу, која је заказана за 18.30 часова, планирана је пројекција филма “Име народа”.

У четвртак, 12. новембра, требало би да у 10.00 часова почне радионица анимираног филма “Марко Kраљевић – средњовјековни јунак”, у 12.00 часова треба да буде настављен такмичарски програм, а у 16.00 часова Јована Николић ће одржати онлајн “ДокМастерKлас” о теми “Нове могућности за продукцију документарног филма”.

Потом, у 17.30 часова слиједи дjечији филмски прогарм, те у 18.00 часова промоција књиге “Пишчево путовање” – митска структура за писце, аутора Kристофера Вогела, уз учешће Мирољуба Стојановића и Дејана Дабића.

За 19.00 часова планирана је пројекција документарног филма “Путовање”.

У петак, 13. новембра, након радионице анимираног филма у 12.00 часова биће одржана конференција за новинаре и церемонија проглашења побједника “Првог кадра 2020”, а потом слиједи онлајн “ДокМастерKлас” о теми “Умјетност документарног филма” предавача Дејана Петровића.

Посљедњег дана Фестивала, у суботу, 14. новембра, у 10.00 часова почиње пројекција најбољих филмова међународног студентског кампа “Интеракција”, дио програма који је уприличен у сусрет 15. “Првом кадру”, под мотом “Петнаест година интеракције”.

Према ријечима Штифанићеве, мото фестивал подсјећа на истинске вриједности филмских остварења и тежњу фестивала да подстиче документаристички поглед на свијет, без скривања.

Она открива да ће се у пет фестивалских селекција, такмичити 30 филмских остварења документарног и кратког играног филма, које ће оцјењивати жири у саставу професор Драган Елчић, предсједник жирија, и чланови професор Јована Николић, продуцент, и Дејан Дабић, филмски критичар.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а Фестивал суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је KП “Водовод и канализација” Источно Сарајево.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Филмску школу Првог кадра суфинансира Министарство спољних послова Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
Вуковцима бесплатно полагање возачког испита Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    20h 25m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    21h 9m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 45m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 49m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 53m
    3