Преминуо Предраг Ристић, пројектант храмова у Фочи, Гацку, Требињу

06.08.2019. 21:42
0
ИЗВОР: Radio Foca

Познати српски архитекта и професор на Академији СПЦ за умјетност и конзервацију Предраг Пеђа Ристић, који је, између осталог, пројектовао и Храм Светог Саве у Фочи, преминуо је у 89. години.

Доајен српске архитектуре и најзначајнији представник српског аутентичног стила, био је, између осталог, пројектант Храма Светог Саве у Фочи, Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, Саборног Храма Светог Јована Владимира и Црквеног двора у Бару, као и цркве Светог мученика Станка у Острогу.

Предраг Ристић је рођен у Београду 17. јануара 1931. године.

Дипломирао 1956. године на Архитектонском факултету у Београду са оцјеном 10 са пројектом Саборне цркве и сопственом теоријом акустике, заснованој на математичкој теорији скупова.

Докторирао са највећом могућом оцјеном на Универзитету у Грацу 1980. са тезом “Реконструкције преисторијске архитектуре Лепенског вира”.

Био је предавач на бројним академијама у Европи.

На Академији СПЦ за умјетност и конзервацију био је професор од њеног оснивања.

Био је носилац Ордена Светога Саве ИИ реда. Добио је Прву награду принца Чарлса за пројект црквеног дома у Бирмингему у Енглеској, Сребрну награду на међународном филмском фестивалу у западном Берлину 1974. за научни филм.

Такође, добио је прву награду за Југословенски научни ТВ филм 1970. године и награду за животно дјело Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Био је познат по пројектима црквених здања. У Србији, а и у свијету, саграђено је више од 150 храмова по његовим плановима.

У најљепша здања која је он пројектовао спадају црква у Требињу по тестаменту Јована Дучића, Саборни храм у Подгорици, Храм Светог Јована Владимира у Бару- највећи храм у Црној Грои, Храм Светог Саве у Фочи- највећи православни храм у БиХ, црква у Апатину, на Равној Гори, Острогу, у Гацком, Убу, Бирмингену, Хановеру, Сиднеју…

 Зидање Храма је отварање врата Царства небеског

У разговору за подгоричку “Слободу”, у марту 2018, Предраг Ристић је причао о значају градње цркве.

 

“И за вернике и, за невернике кад се отрезне, зидање цркве је отварање врата Царства небеског. Ја сам у градњу увек улазио из одушевљења, јер сам имао вишак енергије, али и још нешто… Знате, пројекат се пролама одједном, мораш да имаш претходно чисту целовиту идеју у глави,. Никола Тесла је то имао највише од нас свих, али понекад и фудбалер има дан у коме постиже гол. Када имаш откровење архитектонско пројекта у глави у пет ујутру, онда имаш право и да га пројектујеш јер ће само тада пројект бити усаглашен до последњег детаља. То је дар печата Духа Светога којег добијамо и не добијамо на крштењу”, рекао је Ристић.

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    4h 1m
    0
  • Слани мафини
    13h 22m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 17m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    13h 11m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 40m
    0