Preminuo Predrag Ristić, projektant hramova u Foči, Gacku, Trebinju

06.08.2019. 21:42
0
IZVOR: Radio Foca

Poznati srpski arhitekta i profesor na Akademiji SPC za umjetnost i konzervaciju Predrag Peđa Ristić, koji je, između ostalog, projektovao i Hram Svetog Save u Foči, preminuo je u 89. godini.

Doajen srpske arhitekture i najznačajniji predstavnik srpskog autentičnog stila, bio je, između ostalog, projektant Hrama Svetog Save u Foči, Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Sabornog Hrama Svetog Jovana Vladimira i Crkvenog dvora u Baru, kao i crkve Svetog mučenika Stanka u Ostrogu.

Predrag Ristić je rođen u Beogradu 17. januara 1931. godine.

Diplomirao 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocjenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike, zasnovanoj na matematičkoj teoriji skupova.

Doktorirao sa najvećom mogućom ocjenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom “Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira”.

Bio je predavač na brojnim akademijama u Evropi.

Na Akademiji SPC za umjetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja.

Bio je nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Prvu nagradu princa Čarlsa za projekt crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film.

Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno djelo Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije. Bio je poznat po projektima crkvenih zdanja. U Srbiji, a i u svijetu, sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima.

U najljepša zdanja koja je on projektovao spadaju crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru- najveći hram u Crnoj Groi, Hram Svetog Save u Foči- najveći pravoslavni hram u BiH, crkva u Apatinu, na Ravnoj Gori, Ostrogu, u Gackom, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju…

 Zidanje Hrama je otvaranje vrata Carstva nebeskog

U razgovoru za podgoričku “Slobodu”, u martu 2018, Predrag Ristić je pričao o značaju gradnje crkve.

 

“I za vernike i, za nevernike kad se otrezne, zidanje crkve je otvaranje vrata Carstva nebeskog. Ja sam u gradnju uvek ulazio iz oduševljenja, jer sam imao višak energije, ali i još nešto… Znate, projekat se prolama odjednom, moraš da imaš prethodno čistu celovitu ideju u glavi,. Nikola Tesla je to imao najviše od nas svih, ali ponekad i fudbaler ima dan u kome postiže gol. Kada imaš otkrovenje arhitektonsko projekta u glavi u pet ujutru, onda imaš pravo i da ga projektuješ jer će samo tada projekt biti usaglašen do poslednjeg detalja. To je dar pečata Duha Svetoga kojeg dobijamo i ne dobijamo na krštenju”, rekao je Ristić.

Komentari 0
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    6h 30m
    0
  • Slani mafini
    15h 51m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 46m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    15h 40m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    10h 9m
    3