Пренаталитетни тест за труднице након 35. године, али и млађе уз препоруку

20.02.2023. 13:35
0
ИЗВОР: srna.rs

Право на пренатални тест у Републици Српској имаће жене старије од 35 година, као и труднице које до тренутка порода имају до 35 година, али уз препоруку генетског савјетовалишта, речено је Срни у Фонду здравственог осигурања.

У овом фонду кажу да ће изузетно право на финансирање пренаталних тестова имати и труднице које из здравствених разлога не могу да ураде амниоцинтезу.

Ово је утврђено Програмом неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице којим се утврђују критеријуми и начин остваривања овог права и који је усвојио Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Из Фонда истичу да је након усвајања Програма потребно да Влада Републике Српске, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању, донесе одлуку о начину финансирања овог права.

- Када буде усвојена одлука Владе, ово право почеће се примјењивати у пракси о чему ће јавност бити обавијештена - појашњавају у Фонду.

Ријеч је о праву које је први пут уврштено у пакет права обавезног здравственог осигурања, које ће у потпуности бити финансирано и по томе је Република Српска јединствена у региону.

Како је дефинисано програмом, право на финансирање пренаталних тестова труднице остварују на основу упутнице гинеколога код којег су регистроване, док се ће узорак крви узимати у јавним болницама са којима Фонд има потписан уговор.

- Болнице ће узорак крви достављати Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске који ће даље прослеђивати узорак на тестирање установи са којом закључе уговор за процедуру неинвазивног пренаталног тестирања. Будући да су труднице ослобођене плаћања партиципације и ово право у потпуности ће финансирати Фонд здравственог осигурања Српске - рекли су у Фонду.

Из Фонда подсјећају да је критеријуме финансирања пренаталних тестова, односно ко има право на овај вид контроле, одредила здравствена струка, тачније љекари УКЦ-а.

- Будући да је законом прописано до када је потребно да се донесе програм неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице, тачније до 31. јула, Управни одбор Фонда је и прије законом предвиђеног рока усвојио тај документ - наводе у Фонду.

Из Фонда напомињу да је Фонд конкретним мјерама финансирања здравствених услуга за труднице свих ових година био подршка пронаталитетној политици Републике Српске, будући да, осим три покушаја вантјелесне оплодње, финансира многе друге процедуре, попут амниоцинтезе, дабл и трипл тестова и друго.

- Осим тога, трудницама Фонд у потпуности финансира здравствену заштиту, ослобођене су плаћања партиципације, а сви прегледи у сврху планирања породице су у потпуности бесплатни, односно финансира их Фонд. И са предвиђеним финансирањем неинвазивних тестова је, такође, направљен огроман искорак будући да земље региона не финансирају ове тестове - истичу у Фонду.

Новим законом, подсјећају из Фонда, направљен још један помак, будући да се плате за вријеме трудничког боловања рефундирају у 100 одсто износу.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    12h 27m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    14h 46m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    15h 13m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    17h 53m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    10h 34m
    0