Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући

03.07.2023. 15:51
0
ИЗВОР: srna.rs

Институт за јавно здравство Републике Српске подсјећа грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме љетних мјесеци, а посебно у вријеме веома високе температуре када треба тежити лакшим, нискокалоричним намирницама, првенствено воћу и поврћу.

Специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту за јавно здравство Републике Српске Весна Рудић Грујић, рекла је за Срну да се исхраном спречава претјерано знојење и омогућава надокнада свих губитака тјелесне течности и електролита, уз оптималан енергетски унос.

- Самим тим обезбијеђено је правилно функционисање организма, успостављање правилног метаболизма и умањени су штетни стресни утицаји љетње високе температуре - наводи Грујићева.

Она истиче да љети треба тежити лакшим, нискокалоричним намирницама, првенствено воћу и поврћу или мијешаним салатама.

- С друге стране, риба, бијело месо, производи од интегралног брашна пшенице, интегрална рижа и кукуруз пуно боље одговарају сваком организму - каже Грујићева. Осим правилног избора намирница, Грујићева истиче да храна мора бити и здравствено безбједна како би се спријечила појава болести које се преносе храном /тровања храном/.

Висока температура, напомимиње Грујићева, код нехигијенске припреме или неправилног складиштења хране убрзава њено кварење. Она додаје да то посебно вриједи за излетнике у природи и организаторе роштиља, као и за све љубитеље колача.

- Свјежа јаја су посебно осјетљива на високу температуру, као и разне саламе, свјежи сиреви, паштете, кремови, мајонеза и слично - истиче Грујићева. Она каже да се спречавање тровања храном постиже хигијенским руковањем животним намирницама.

Правилна исхрана љети

Супспецијалиста исхране у Институту за јавно здравство Републике Српске Љиљана Станивук истиче да је управо правилна исхрана један од начина како смањити штетне посљедице високих љетних температура на наше здравље и расположење. Станивукова за Срну каже да проблем представља то што већина особа тешко пристаје да мијења своје навике исхране, иако се на тај начин може пуно постићи и помоћи свом тијелу у врло стресним условима као што су висока температура ваздуха у љетним данима.

- Реакција тијела на повишену температуру је снижавање тјелесне температуре знојењем. Као негативан ефекат тог природног тјелесног одбрамбеног механизма може се појавити дехидрација организма и друге нежељене нус појаве - каже она.

Према њеним ријечима, неправилном исхраном повећава се знојење организма и самим тим повећано губљење тјелесне течности, минерала и неких витамина.

- Пробава тешке хране захтијева већу активност метаболизма, што индиректно повећава тјелесну температуру - каже Станивукова. Она истиче да љети генерално треба мање калорија, односно енергије која се добија из хране, што је додатни разлог да се љети избјегава масна и тешко пробављива храна.

Она као посебно штетне намирнице наводи јако зачињена јела, печена, пржена и похована храна, масна меса и месни производи, пића са кофеином, слаткиши, газирина заслађена пића, претјерано расхлађена пића.

- Масна и тешка храна отежава циркулацију, па је потребно како се температура ваздуха повећава, смањивати конзумирање тешко пробављивих јела - наводи Станивукова и истиче да се љети препоручује поврће са роштиља - лук, паприка, тиквице, мрква, патлиџан, шпароге.

Према њеним ријечима, потреба за слатким може се задовољити квалитетнијим угљеним хидратима и то из житарица и воћа, посебно сувог воћа. Највеће количине додатог шећера у љетном периоду, како каже Станивукова, уносе се у освјежавајућим безалкохолним напицима - соковима, па их због тога треба избјегавати.

Она истиче да је у љетном периоду препоручена мање зачињена храна, више сировог поврћа, предност дати салатама, чешће мале количине свјежег воћа, те кукуруз.

Препорука је и више користити зелено лиснато поврће великих листова, хладне и освјежавајуће крем супе, више течности, једноставно припремљена јела.

Према њеним ријечима, оброци се морају припремати непосредно прије конзумирања, те да се предност даје горком окусу /салате, зелено лиснато поврће, сјеменке сусама и сунцокрета/ и мање количине хране него у другим годишњим добима.

Из Института за јавно здравство препоручују ношење лагане одјећа од природних влакана, свијетле боје.

- За вријеме трајања повишене спољне температуре не би требало напуштати добро климатизован затворени простор без пријеке потребе. Уколико је то неизбјежно, обезбиједити редовну рехидрацију у току боравка на топлом - наводе из Института.

Из Института за јавно здравство Републике Српске истичу да је неопходно смањити интензитет физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре.

Коментари 0
Повезане вијести
Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед Невјероватан призор у Њемачкој: Грталице на улицама чистиле лед
Знакови дехидратације које не смијете да игноришете Знакови дехидратације које не смијете да игноришете
Десет савјета за његу биљака током љета Десет савјета за његу биљака током љета
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    11h 14m
    8
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    13h 45m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    11h 28m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    11h 20m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    3h 35m
    0