Препоруке за поступање у случају пожара

17.08.2024. 14:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Институт за јавно здравство Републике Српске издао је данас препоруке за поступање грађана у случају пожара хемикалија или отпада од хемикалија поводом посљедњих догађаја изазваних пожарима, нарочито на депонијима које могу изазвати штетне посљедице по здравље људи.

Из овог института саопштено је да је потребно да се грађани склоне са мјеста пожара на безбједну удаљеност, заштитите дисајне органе, покрију нос и уста тканином, а ако морају да бораве у близини онда треба да користите маску са заштитним филтером, као и да се склоне у затворене просторије.

Додају и да треба да се избјегавају подруми, јер отровни гасови могу бити тежи од ваздуха и акумулирати се у ниским подручјима, а потребно је затворити сва врата и прозоре и искључити сву вентилацију, пећи, клима уређаје и вентилаторе.

Прозоре и врата у случају да пропуштају ваздух треба затворити љепљивом траком или пешкирима или другом тканином, слушати званична упутства надлежних на радију, телевизији или на друштвеним мрежама.

- Док траје пожар, не напуштајте безбједно склониште да бисте изашли напоље, а уколико баш морате изаћи, заштитите дисајне органе и тијело. Избјегавајте активности на отвореном, а гашење пожара. као и збрињавање посљедица пожара препустити искључиво надлежним службама - поручили су из Института, те додали да је потребно заштитити и домаће животиње и пчеле.

У случају пожара, као споредни производи сагоријевања настају штетне хемикалије које уколико се удишу, прогутају или апсорбују кроз кожу могу имати посљедице по здравље људи.

У случају да се сумња да су кожа и одјећа били изложени гасовима насталим током пожара потребно је да се скине сва одјећа пазећи да дио одјеће који се скида преко главе не дође у контакт са очима.

- Опрати руке сапуном и водом, умити лице и опрати очи. Уколико имате могућност одмах се окупајте. Предмете на којима су се задржали производи горења (пепео и слично) немојте узимати рукама ни користити прије него да се темељно исперу детерџентом и водом, а уколико и тада садрже трагове горења, немојте их користити нарочито када је ријеч о предметима који би могли доћи у додир са кожом и слузницама - наведено је у саопштењу.

Из Института за јавно здравство појашњавају и да животиње могу показати сличне симптоме када су изложене токсичним хемикалијама и могу прије људи осјетити штетне ефекте, те их је потребно редовно провјеравати.

Наглашавју да је потребно обратити се најближој служби Дома здравља уколико се појави необјашњива иритација коже или очију, мучнина, дезоријентација, потешкоће са дисањем, те печење у носу, грлу и плућима.

Институт за јавно здравство Републике Српске прати све активности надлежних служби на терену и на располагању им је за све видове стручне подршке с циљем заштите здравља становништва.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјеменке бундеве су прави извор здравља Сјеменке бундеве су прави извор здравља
Да ли знате правилно да користите алуминијумску фолију? Да ли знате правилно да користите алуминијумску фолију?
Одличан трик како да оперете загорјеле шерпе Одличан трик како да оперете загорјеле шерпе
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 51m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 42m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 29m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 55m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 37m
    0