Препознајте емоционално интелигентну дјецу

01.08.2023. 20:35
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Стручњаци емоционалну интелигенцију дефинишу као способност препознавања, разумијевања, изражавања и управљања властитим емоцијама.

Собзиром на то да ово може бити тешко постићи и одраслим људима, многи родитељи се зачуде када схвате како су њихова дјеца итекако способна развити емоционалну интелигенцију, и то од своје најраније доби.

Како објашњава клинички психолог Лиса Фирестоне, постоје одређени знакови који јасно показују да је дијете емоционално интелигентно.

Према њеном мишљењу, постоји неколико ствари које раде готово сва дјеца с развијеном емоционалном интелигенцијом.

Једна од тих ствари је плакање. Иако звучи необично, дијете које осјећа сигурност да плаче пред родитељима или другим особама заправо се не плаши исказивања својих емоција, што је један од главних знакова емоционалне интелигенције.

Исто тако, дијете које је емоционално интелигентно има развијену емпатију, односно способност саосјећања са другима или препознавања њихових осјећаја. Ако је дијете нарочито хиперсензибилно, може показивати тугу ако види да је његов пријатељ у вртићу или школи тужан, а често зна и тјешити своје вршњаке када се они осјећају лоше.

Још један симптом који је често знак емоционалне интелигенције код дјеце односи се на њихов отворени однос с родитељима. Наиме, дијете које увијек разговара о својим проблемима, емоцијама и стварима које га муче има развијену емоционалну интелигенцију, а уједно је и способније носити се с изазовима које му доноси одрастање, преноси Index.hr.

Наводи се и како дијете с емоционалном интелигенцијом често показује велики ниво знатижеље. Иако је сваки малишан у некој мјери знатижељан, дијете које има развијену емоционалну интелигенцију отворено је и заинтересовано за ствари које се догађају око њега. Исто тако, ова дјеца имају и снажну жељу за учењем па су најчешће врло успјешни у школи или имају много хобија.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 13m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 8m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 56m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 2m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 30m
    0