Преварама до дипломе: Хирург специјализацију у Србији завршио тезгарећи у Њемачкој

27.08.2020. 18:47
1
ИЗВОР: Dejan Tovilović/Capital

Више од 650 пацијената у приједорској болници „Младен Стојановић“ лежало је на столу док их је оперисао хирург Станко Баћо. Он до сада, за разлику од бившег колеге Маринка Ловре, људима није вадио здраве органе, али начин на који је дошао до своје дипломе отвара питање да ли му уопште треба дозволити да у руци држи нож и скалпел. 

Наиме, портал "КАПИТАЛ" је у посједу докумената из којих се види како је доктор Баћо отишао у Њемачку и тамо се запослио као љекар гдје је зарађивао плату коју је у Српској могао само да сања за вријеме док је болница у Приједору скупо плаћала његово усавршавање у Београду. Иако је примао двије плате и прекршио основна правила и начела специјализације из Србије се вратио са уредно попуњеним индексом на основу којег је успјешно положио специјалистички испит на Медицинском факултету у Бањалуци. Другим ријечима, нерегуларно је дошао до регуларне дипломе.

Баћо је умало разоткривен 2015. године када је у болницу стигла анонимна пријава. У преписци која је у посједу овог портала види се како је доктор био убијеђен да је завршио са својом каријером и да је био спреман све да призна, али управа на челу са Мирком Совиљем није била спремна ићи до краја и испитати пријаву.

У истраживању ове приче портал "КАПИТАЛ" је покуцао на бројна врата. Инспекторат Српске се прогласио ненадлежним, док је ресорно министарство у одговору на наша питања показало резервисаност и незаинтересованост.

Доктор Баћо са друге стране негира оптужбе и поручује како оне долазе од бивше жене са којом није у добрим односима. Иако су му понудили да кроз конкретна питања утврде да ли је повриједио правила струке – одговора није било.

Од самог почетка био свјестан да крши правила

- Поступак и процедуре специјализације како у Републици Српској тако и у Србији су прилично јасне и прецизне. Сваки прекид специјализације дужи од мјесец дана се касније мора надокнадити за онај период колико је трајао. То у случају Станка Баће значи да он никако није могао у редовном року да је заврши јер је годину и по дана био на раду у Њемачкој.

Станко Баћо је од самог почетка знао и био свјестан да крши правила специјализације и да због тога може остати без дипломе и посла. Међутим, процијенио је како ће уз помоћ среће, пријатеља и строге регулативе по питању личних података, а која иде у његову корист, остварити свој циљ. Тај циљ је био да брзо заради озбиљан новац, ријеши велике животне проблеме, а затим поново у БиХ настави нормално да ради лаганим темпом.

Млади доктор опште праксе са дипломом Медицинског факултета у Београду и скромним радним искуством у Приједору се појавио 2008. године гдје му живи многобројна родбина.

Те године почиње радни ангажман у Дому здравља Приједор из којег касније прелази у градску болницу од које је 2010. године добио специјализацију. Након што се у истој усавршавао двије године његова наредна дестинација је према плану била Бања Лука, односно Универзитетски клинички центар РС.

Међутим, Баћо се одлучује да специјализацију настави у београдским здравственим установама, под окриљем Медицинског факултета, што му је и одобрено.

Ипак, како се испоставило младом доктору циљ није била српска престоница. Желио је да се опроба у једној од економски најмоћнијих земаља свијета са изузетно уређеним здравственим системом и са одличним условима за рад. Са друге стране, план је био да процес специјализације тече несметано иако га је специјализант напустио.

Оно што је Баћу издвајало од осталих доктора који су сањали да буду добро плаћени јесте то што је одлично познавао њемачки језик. Савладао га је уз родитеље који дуго година раде у Аустрији и са којима је живио до почетка средње школе.

Понуде је скупљао још док је био у Приједору, што показује и писмо које је упутио једној здравственој установи у Њемачкој у августу 2011. године. У том имејлу се наводи како он као доктор може да заради између 4.900 и 5.300 евра.

Вријеме које сте провели на специјализацији у БиХ се може дјелимично уважити - стоји у писму.

Слика

Након неколико пословних понуда Станко Баћо у марту 2013. напушта специјализацију у Београду и одлази у градић Мајен, у близини Кобленца гдје добија посао у болници „St. Elizabeth“, у којој ће радити све до јула наредне године.

Гастарбајтерски дани тешки, рачун у банци још тежи

Докторови гастарбајтерски дани нису били нимало лаки. Често је радио прековремено, без пуно одмора, док друштвени живот скоро и да није имао. Ипак, приликом прве плате је схватио да његова жртва није узалудна.

- Била плата данас. Тачно 2.567,60 евра, тј. 5.006 КМ по курсу 1.95. То је гола плата без приправности и без дежурстава. 8.200 КМ сам уштедио од једне и по плате. Милина - стоји у поруци коју је написао крајем априла 2013. године.

Из друге поруке се види како је по сату зарађивао и до 25 евра.

„Ха, ха, ха, па зар то није пресмешно. Зар ово није екстра. Код нас би требао три дана да дежурам по 24 сата, да ринтам у малој сали, да оперишем у великој, да одрадим сав посао у пријемној, уз мало среће да устајем ноћу, ушивам будале у малој Сали, а ово ГОСПОДСКИ“.

Слика

Иако је феноменално зарађивао, Баћо је био свјестан да би га то све могло скупо коштати.

- Овде сам од 11. 3. пријављен, а код њих нема мувања. Значи неко ми је у Београду дао потпис на муфте, тј. био сам истовремено на два мјеста пријављен, тј. чак на три пошту и у СРБ имам пријаву. Шта ћу, можда још један месец ризикујем. Па да, био у ГЕР а треба да сам код нас, није регуларно - пише у страху доктор.

Слично је размишљао и мјесец дана касније, тачније у мају 2013. године.

- Њима је довољан један позив да сконтају да ме нема на институтима и клиникама. Увек ми могу тражити потврду да сам био тамо а ја је немам, нити је могу добити. Ма да знају могу ме провалити за 2 мин -

Иако свјесни да су у Њемачкој једни од најстрожијих закона о заштити личних података, обратили смо се и клиници у Мајену од које смо тражили потврду да је Станко Баћо радио код њих.

- Молимо вас да имате на уму да, из разлога заштите података, није дозвољено откривање података о запосленима или пацијентима. Срдачан поздрав - кратко су поручили.

Након што је годину и по дана провео у туђини, Станко Баћо је одлучио да се врати у Београд гдје се понашао као да га никад није ни напуштао.

Према сазнањима КАПИТАЛ-а највише му је помогао пријатељ из Чачка да остане неоткривен. Ипак, за сада је мистерија како је успио да прикупи све потписе на основу којих је касније полагао завршни испит.

"КАПИТАЛ" је контактирао Медицински факултет у Београду, али ни након мјесец дана одговора на њихова питања није било.

Хтио да све призна и врати паре

Са индексом у руци и џеповима пуним пара, доктор Баћо се 2015. године враћа у Приједор. Колегама се успут похвалио како је био тек кратко у Њемачкој, али не као неко ко је отишао да заради новац, већ као специјализант жељан да додатно научи.

Доктору је само завршни испит на Медицинском факултету у Бањалуци преостао како би извео савршену превару. Ипак, његова пустоловина у Њемачкој није прошла неопажено.

Наиме, неколико мјесеци прије него што ће стећи диплому хирурга на адресу управе приједорске болнице је стигла анонимна пријава. У њој је стајало како је Станко Баћо за вријеме специјализације радио у Њемачкој умјесто да је учио и усавршавао се у Београду.

Међутим, пријаву која је могла заувијек да запечати Баћину судбину надлежни никада нису до краја испитали, иако је у њој оспорено знање човјека који сваки дан одлучује о људским животима.

У преписци из тог периода, која је у посједу КАПИТАЛ-а, види се како је и сам Баћо био свјестан да ће бити разоткривен ако се крене провјеру навода. Био је чак спреман да врати новац који је болница уложила у његову специјализацију, те да се повуче са посла.

- Размишљам да одем и да им кажем да ћу вратити паре само да даље не провјеравају. Бојим се да ћу остати без спец. и без папира и свега. Ако ме буду гањали тачно ћу морати да одем. Који сам ја мајмун, имао сам времена да средим све а ја се опустио…. - јадао се доктор.

Док стрепи над потезима управе Баћо покушава да прикрије трагове. Један од тих трагова је и слика са радним колегама из Њемачке.

Та фотографија је на његов захтјев и уз помоћ његовог брата уклоњена са сајта болнице у Мајену.

Слика

Међутим, тих дана га ништа није могло смирити. Оно што је писао јасно показује како је дошао до тачке пуцања.

- Умирем, мајке ми, зваће све клинике редом у БГ и то би још прошло али ако министарство само пошаље упит болници у ГЕР- Готов сам. Има све црно на бело. Неко ми упропасти живот - јадао се доктор Баћо.

Надао се како ће директор болнице Мирко Совиљ да „прихвати“ његову причу о усавршавању.

Совиљ: Доктор је донио све потписе

Директор болнице у Приједору Мирко Совиљ у разговору за "КАПИТАЛ" каже како је након анонимне пријаве са доктором Баћом обавио разговор те да му је овај рекао како је био у Њемачкој, али на едукацији за ултразвучну дијагностику, уз допуштење ментора у Београду.

На њихов захтјев колега је доставио писане доказе да је у наведено вријеме био на клиникама у Београду. Документовао је периоде боравка на сваком одјељењу клиника за шта је добио потписе шефова на тим клиникама. Он је био у обавези да Медицинском факултету у Бањалуци докаже да је испунио све обавезе из плана и програма специјализације јер другачије не би могао ићи на испит, а успјешно га је положио и данас иза себе има преко 600 операција, каже Совиљ.

Додаје како је Станко Баћо био гост специјализант на клиникама који је имао свог ментора који га је пратио и који му је дао потписе.

- Он је (ментор) практично одговоран за тај период у тој клиници. То је оно што се односи на одговорност. Медицински факултет прије него што одобри полагање завршног испита то још једном провјери - рекао је Совиљ. Баћо је специјализацију започео у Српској, а затим одлучио да је настави у Београду. Совиљ каже да управо болница помаже специјализантима да своје усавршавање наставе у Србији.

- Нама је драже да колега проведе дуже времена у Београду или Новом Саду, јер очекујемо да ће имати прилику да се сусретне са сложенијим случајевима и оствари контакте са већим бројем колега из наведене области. Ми ионако све то плаћамо и у интересу нам је да се колега врати комплетнији - закључио је директор приједорске болнице.

Баћо негира оптужбе, али не жели ништа да докаже   

Како су медицински факултети у Београду и Бањалуци игнорисали захтјев за учешће и разговор о овој теми, "КАПИТАЛ" је контактирао и доктора Баћу од кога суочекивали да отклони све дилеме о питању његове специјализације.

Питања су била веома прецизна и конкретна. Занимало их је у којим све клиникама у Београду је ишао на специјализацију и у којем периоду, ко му је био ментор, као и зашто је и у којем својству боравио у Њемачкој, али је доктор оцијенио да новинарима није дужан било шта објашњавати.

Каже како је ријеч о лажним оптужбама бивше жене са којом се спори око виђања дјетета, а због чега, како сматра она све конструише.

- Сву наставу на клиникама Клиничког центра Србије у Београду сам уредно обавио, све испите и колоквијуме положио, дијелом са највишим оцјенама код академика САНУ те са великим успјехом положио специјалистички испит у Бањалуци што је све уредно документовано на факултету и код послодавца. О мом успјешном раду говори преко 650 успјешних операција, више од 5.000 задовољних пацијената те радови објављени у интернационалним стручним часописима - поручио је Баћо.

Министарство незаинтересовано, инспекторат ненадлежан

Зашто се није истрајало у доказивању малверзација и зашто Станко Баћо сасвим нормално обавља посао хирурга иако постоје основани докази да је до своје дипломе дошао на нелегалан начин можда се најбоље може видјети у одговорима које је "КАПИТАЛ" добио од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Како су поручили они не расписују конкурсе за додјелу специјализације, нису надлежни за провјеру валидности диплома, нити имају механизме да могу спроводити такве поступке.

- За питања која се тичу обавеза специјализаната према здравственим установама, молимо Вас да се обратите јавним здравственим установама, а информације из надлежности високошколске установе, молимо Вас да се обратите медицинским факултетима - поручили су они.

"КАПИТАЛ" је интересовало и да ли су били укључени у анонимне пријаве из 2015. године везано за докторову специјализацију, али су то питање једноставно игнорисали. Одговоре су тражили и на адреси Инспектората Републике Српске. Ни они нису били превише рјечити.

- С обзиром на то да наводите да је лице на сумњив начин у другим земљама прибавило потписе на основу којих је полагало специјалистички испит, да је ‘практично’ у исто вријеме боравило у двије различите државе, испитивање ових навода није у надлежности Инспектората Републике Српске јер нисмо овлаштени за вршење истражних радњи. У конкретном случају би било потребно истражити кретања физичког лица у наведеном периоду у земљама региона и земљама ЕУ, за шта овај орган није овлаштен - казали су они.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dr 28.08.2020. 13:39
    Dokle pohlepa ide. Očito da direktor Sovilj ne govori istinu, nije proveo istragu, sigurno ima interes.
    Ovo je sramota za sve doktore koji su pošteno došli do diplome.
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 41m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 25m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 10m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 9m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    13h 15m
    0