Превозници у сталној битки за возаче

08.05.2024. 08:48
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Након 16 година усаглашавања БиХ и Италија потписале су споразум о узајамном признавању возачких дозвола, што је од великог значаја за држављане Српске и ФБиХ који раде у тој земљи Европске уније. Међутим, тај потез забринуо је превозничке компаније које страхују да ће услиједити још већи одлив возача, којих ионако нема ни приближно довољно.

Наиме, министар комуникација и транспорта БиХ Един Форто и амбасадор Италије у БиХ Марко ди Руца потписали су у уторак у Сарајеву Споразум о узајамном признавању возачких дозвола између БиХ и Италије. Форто је захвалио Италији која је, како је истакао, урадила нешто што друге државе не сматрају приоритетним, а што је од великог значаја за БиХ и њене грађане.

- Ово треба да буде примјер сарадње, али и мотив другим европским земљама које још нису позитивно одговориле на нашу иницијативу за признавање возачких дозвола - истакао је Форто.

Потписивање споразума, наводи се у саопштењу Министарства комуникација, олакшаће живот грађана БиХ који живе и раде у Италији, посебно ако је њихов посао везан за управљање моторним возилом.

- Сектор мобилности је од фундаменталног значаја за држављане двију земаља који су захваљујући овом споразуму још ближи. Његово потписивање није само инструмент техничке природе већ и мост који ће ојачати везе БиХ и Италије и дати додатни замах нашим билатералним односима - рекао је амбасадор Ди Руца.

Према потписаном документу, уговорне стране узајамно ће признавати важеће возачке дозволе у корист њихових власника који стичу стални боравак на територији друге земље, а споразум ступа на снагу 60 дана након његове ратификације у обје земље.

Возачка дозвола коју су издала надлежна тијела једне од уговорних страна престаје важити на територији друге стране годину дана након што њен власник стекне право сталног боравка на територији друге уговорне стране.

Док се надлежни веселе због постигнуте сарадње, домаћа транспортна предузећа страхују да ће запасти у још веће проблеме.

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић каже за “Глас” да би овај корак могао допринијети новом одливу професионалних возача.

- Чим споразум ступи на снагу, вјерујем да ће и ово мало возача што је остало побјећи одавде. Ако уопште можемо рећи да је нешто остало. Нажалост, свакодневно нам кадар одлази у Хрватску, Србију, преузимају њихове возачке дозволе како би даље отишли у европске земље. Када Италија прихвати наше дозволе, то је само још једна могућност у низу. На срећу, за сада још ништа нема од признавања дозвола за професионалне возаче у Њемачкој. Иако се говорило о томе, њемачки парламент то још није одобрио - рекао је Грбић.

Поновио је да у БиХ нема ниједног транспортног предузећа које не тражи од пет па до чак 50 возача.

- Једна од највећих превозничких фирми у Српској, која има више од 150 камиона, већ данима на паркингу има 50 возила јер не могу наћи професионалне возаче када би их платити сувим златом. Нико се не пита ко ће нам за пар година превозити брашно, со и другу храну  - упозорио је Грбић.

Границе

Никола Грбић каже да домаћи возачи, између осталог, одлазе због предугог чекања на граничним прелазима.

- Услови рада постају претешки. Посљедњих дана због великих гужви између Србије и Хрватске на прелазу Батровци огроман број камиона фирми из Бугарске, Сјеверне Македоније па чак и Турске заобилази ту дионицу и иде на гранични прелаз Рача, гдје су колоне дуге по десет, 15 километара. Уназад мјесец дана нашем камиону из Бањалуке до Београда или Новог Сада треба седам дана да оде и врати се,  што је огромно губљење времена и ресурса - казао је Грбић.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    11h 36m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    11h 42m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    11h 40m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    1h 18m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    10h 31m
    0