Приказан документарни филм поводом 30 година Источног Новог Сарајева

25.05.2022. 21:05
0
ИЗВОР: srna.rs

У Културном центру Источно Ново Сарајево званично су почеле овогодишње Спасовданске свечаности приказивањем документарног филма "Поносних првих 30 година општине Источно Ново Сарајево", који је снимила кућа "Принцип медија".

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић изразио је задовољство што је пројекција документарног филма "Поносних првих 30 година општине Источно Ново Сарајево" окупила све људе који су у протекле три деценије учествовали у развоју ове локалне заједнице.

- Има још доста посла на реализацији различитих планова да бисмо дошли до нашег циља - да наша локална заједница буде мјесто најпожељније за живот у Републици Српској - рекао је Катић.

Он је изразио увјерење да сви који су обављали различите дужности у ратном и послијератном периоду у овој локалној заједници, а који су погледали документарни филм, нису могли да имају визију и пројекцију како ће изгледати општина Источно Ново Сарајево и да ће моћи оволико да се развије.

Након пројекције документарног филма у којем се приказује настанак и развој ове локалне заједнице, додијељено је и 189 признања општине Источно Ново Сарајево најзаслужнијим грађанима.

- Вечерашња презентација документарног филма уједно је и почетак Спасовданских свечаности поводом крсне славе општине Вазнесења Господњег - Спасовдана и добар увод у обиљежавање Дана општине, која прославља свој јубилеј, 30 година постојања -  напоменуо је Катић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да се Источно Ново Сарајево убраја у ред локалних заједница које су, као и сви грађани Српског Сарајева, прошле тежак период, те се као митска птица феникс подигла из пепела и данас спада у ред најразвијених општина у Републици Српској.

- Општина је имала најтеже три или четири година у вријеме оснивања на подручју тадашње Грбавице и Српског Сарајева у периоду од 1992. до 1996. године. Данас општина Источно Ново Сарајево има најважнији ресурс који се испољава у развоју ове локалне заједнице, а то су људи и њихово дјеловање - рекао је Ћосић.

Ћосић је изразио увјерење да ће се општина Источно Ново Сарајево даље развијати, биљежити пораст становништва и напредак у сваком сегменту живота.

Спасоје Чамур, одборник у Скупштини општине од 2000. до 2002. године, присјетио се да је у том времену најзначајније питање било израда регулационих планова.

- У том тренутку смо регулационе планове усвајали у скицама и мапама, а данас све то видимо изграђено. Општина у оном периоду и данас се буквално не може препознати -  рекао је Чамур и изразио наду да ће Источно Ново Сарајево и у будућности наставити да се развија истим интензитетом.

Бивши начелник општине Источно Ново Сарајево Милан Ковачевић, који је ову функцију обављао од 2004. до 2008. године, истакао је да је посебно тежак био ратни период ове општине.

- И поред рата, власт је успјела да обезбиједи нормално функционисање цивилног живота, радиле су амбуланте и школе. Услиједио је Дејтон и исељавање у Лукавицу, у којој ништа није било, а данас је од ове средине направљено угодно мјесто за живот - рекао је Ковачевић, који је у Општинској управи Источног Новог Сарајева запослен од 1994. године.

Он је указао да је посебно битно што је ова локална заједница једина у Републици Српској која садржи Сарајево у свом називу.

- То је веома битно да се зна да смо били и да ћемо остати за сва времена у Сарајеву, које је и наш град - додао је Ковачевић.

Ковачевић је изразио велику захвалност начелнику Катићу, који је вечерас окупио људе који су од оснивања општине до данас изнијели највећи терет њеног развоја.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
Урош Клисарић побједник "Конференције беба" у Источном Новом Сарајеву (ФОТО) Урош Клисарић побједник "Конференције беба" у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
Привремена обустава саобраћаја у Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву Привремена обустава саобраћаја у Источној Илиџи и Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
 • Преминула Сузана Рађен Тодорић
  15h 55m
  1
 • Додик кандидат за предсједника Српске, Цвијановићева за Предсједништво БиХ
  17h 3m
  1
 • Утврђена ранг-листа за додјелу 50 стипендија
  20h 56m
  0
 • Како је Војсци Републике Српске 1992. године неправедно одузет аеродром Бутмир
  20h 41m
  3
 • Сутра обустава саобраћаја у дијелу Источног Новог Сарајева
  16h 42m
  0