Prikazan dokumentarni film povodom 30 godina Istočnog Novog Sarajeva

25.05.2022. 21:05
0
IZVOR: srna.rs

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo zvanično su počele ovogodišnje Spasovdanske svečanosti prikazivanjem dokumentarnog filma "Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo", koji je snimila kuća "Princip medija".

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izrazio je zadovoljstvo što je projekcija dokumentarnog filma "Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo" okupila sve ljude koji su u protekle tri decenije učestvovali u razvoju ove lokalne zajednice.

- Ima još dosta posla na realizaciji različitih planova da bismo došli do našeg cilja - da naša lokalna zajednica bude mjesto najpoželjnije za život u Republici Srpskoj - rekao je Katić.

On je izrazio uvjerenje da svi koji su obavljali različite dužnosti u ratnom i poslijeratnom periodu u ovoj lokalnoj zajednici, a koji su pogledali dokumentarni film, nisu mogli da imaju viziju i projekciju kako će izgledati opština Istočno Novo Sarajevo i da će moći ovoliko da se razvije.

Nakon projekcije dokumentarnog filma u kojem se prikazuje nastanak i razvoj ove lokalne zajednice, dodijeljeno je i 189 priznanja opštine Istočno Novo Sarajevo najzaslužnijim građanima.

- Večerašnja prezentacija dokumentarnog filma ujedno je i početak Spasovdanskih svečanosti povodom krsne slave opštine Vaznesenja Gospodnjeg - Spasovdana i dobar uvod u obilježavanje Dana opštine, koja proslavlja svoj jubilej, 30 godina postojanja -  napomenuo je Katić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da se Istočno Novo Sarajevo ubraja u red lokalnih zajednica koje su, kao i svi građani Srpskog Sarajeva, prošle težak period, te se kao mitska ptica feniks podigla iz pepela i danas spada u red najrazvijenih opština u Republici Srpskoj.

- Opština je imala najteže tri ili četiri godina u vrijeme osnivanja na području tadašnje Grbavice i Srpskog Sarajeva u periodu od 1992. do 1996. godine. Danas opština Istočno Novo Sarajevo ima najvažniji resurs koji se ispoljava u razvoju ove lokalne zajednice, a to su ljudi i njihovo djelovanje - rekao je Ćosić.

Ćosić je izrazio uvjerenje da će se opština Istočno Novo Sarajevo dalje razvijati, bilježiti porast stanovništva i napredak u svakom segmentu života.

Spasoje Čamur, odbornik u Skupštini opštine od 2000. do 2002. godine, prisjetio se da je u tom vremenu najznačajnije pitanje bilo izrada regulacionih planova.

- U tom trenutku smo regulacione planove usvajali u skicama i mapama, a danas sve to vidimo izgrađeno. Opština u onom periodu i danas se bukvalno ne može prepoznati -  rekao je Čamur i izrazio nadu da će Istočno Novo Sarajevo i u budućnosti nastaviti da se razvija istim intenzitetom.

Bivši načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Milan Kovačević, koji je ovu funkciju obavljao od 2004. do 2008. godine, istakao je da je posebno težak bio ratni period ove opštine.

- I pored rata, vlast je uspjela da obezbijedi normalno funkcionisanje civilnog života, radile su ambulante i škole. Uslijedio je Dejton i iseljavanje u Lukavicu, u kojoj ništa nije bilo, a danas je od ove sredine napravljeno ugodno mjesto za život - rekao je Kovačević, koji je u Opštinskoj upravi Istočnog Novog Sarajeva zaposlen od 1994. godine.

On je ukazao da je posebno bitno što je ova lokalna zajednica jedina u Republici Srpskoj koja sadrži Sarajevo u svom nazivu.

- To je veoma bitno da se zna da smo bili i da ćemo ostati za sva vremena u Sarajevu, koje je i naš grad - dodao je Kovačević.

Kovačević je izrazio veliku zahvalnost načelniku Katiću, koji je večeras okupio ljude koji su od osnivanja opštine do danas iznijeli najveći teret njenog razvoja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Premijerno prikazan film "Pečat braće Ljubavića" Premijerno prikazan film "Pečat braće Ljubavića"
Sutra počinju “Principovi dani” u Istočnom Novom Sarajevu Sutra počinju “Principovi dani” u Istočnom Novom Sarajevu
Konferencija beba u Istočnom Novom Sarajevu 30. juna Konferencija beba u Istočnom Novom Sarajevu 30. juna
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 21m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 23m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 25m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  2h 59m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  10h 39m
  0