Приказан филм "Достојан" о митрополиту Амфилохију

13.05.2022. 21:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Пројекцијом документарног филма "Достојан" о животу и раду блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија, на Палама је вечерас почела дводневна манифестација "Мајске свечаности".

Филм аутора јереја Николе Пејовића, говори о томе како је митрополит успио да за нешто више од 20 година обнови бројне цркве и манастире који су били запуштени за вријеме власти комуниста, али и да врати народу повјерење у Цркву.

Организори пројекције су Хуманитарна организација "Срби за Србе", Културно-спортски центар и Српска православна црквена општина Пале.

Волонтер Хуманитарне организације "Срби за Србе" Марко Лазаревић позвао је суграђане да дођу и уживају у свечаностима, те изразио наду да ће оне постати традиционалне.

У холу Културног центра постављена је кутија за добровољне прилоге, а циљ свечаности јесте да прикупе што више новца за социјално угрожене категорије становништва са подручја Херцеговине.

Лазаревић је напоменуо да Хуманитарна организација "Срби за Србе" традиционално организује различите манифестације за помоћ онима којима је најпотребнија.

Након пројекције филма, у галеријском простору паљанске Установе за културу отворена је изложба Школе иконописа.

Руководилац Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" у Источном Новом Сарајеву Горан
Јанићијевић рекао је новинарима да му је драго што су дио мајских духовних свечаности, те да су приказани радови полазника разних узраста и генерација.

Јанићијевић наводи да су иконе настале кроз редовни програм Школе иконописа, да су у питању копије и реплике везане за ове просторе и да се у школи углавном баве црквеном умјетношћу.

Према његовим ријечима, иконе су рађене традиционалном техником иконописа, то је јајчана емулзија на дасци, затим иконе на медијапану, савремена верзија дрвета, па се технике допуњују методом позлаћивања златним листићима.

Јанићијевић каже да у школи иконописа постоји шест група од 15 до 20 полазника, да се тај број мијења јер неки полазници одлазе на студије, долазе други.

Сутра, другог дана свечаности, у 19.00 часова, публици ће се представити млади богослови из Фоче, на чијем ће репертоару бити духовна музика. 

Коментари 0
Повезане вијести
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Основци из ОШ „Србија“ у Палама организују хуманитарни базар за одлазак на екскурзију Основци из ОШ „Србија“ у Палама организују хуманитарни базар за одлазак на екскурзију
Потврђена оптужница због напада на полицајца у Палама Потврђена оптужница због напада на полицајца у Палама
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    20h 18m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    19h 31m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    2h 21m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    21h 39m
    3
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    23h 52m
    1