Приказан филм “Упознајте Корнелија”

06.09.2019. 09:39
0
ИЗВОР: Срна

Играно-документарни филм "Упознајте Корнелија", аутора Илије Гајице, посвећен првом српском школованом композитору Корнелију Станковићу приказан је синоћ на Економском факултету на Палама, поводом Дана европског насљеђа.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да му је драго што су довели талентованог српског редитеља Гајицу који се на Палама раније представио филмовима о познатим српским композиторима.

-Његови филмови-бајке су веома необични по режији, сценографији, те самој идеји како се представљају познати композитори. Гледали смо оно што је у оквиру програма Дана европског наслеђа, а ти композитори о којима је Гајица правио филмове дио су европског насљеђа и оно са чиме се српски народ може поносити-, истакао је Лаловић.

Он је навео да је оно што Кинотека ради у јесењем програму веома значајно, тако ће 26. септембра бити одржана ревија под називом -Дани кинеског филма у Републици Српској- и приказано пет дугометражних филмова, од тога три играна, један документарни и један анимирани.

Према његовим ријечима, у посјети Палама и Кинотеци Српске биће делегација Кинеске кинотеке из Пекинга, са њиховим директором архива.

Према његовим ријечима, то ће бити прилика за будућу сарадњу која би требало да обиљежи рад Кинотеке Српске.

Он је додао да у окторбу иду у Требиње да организују филмски камп за студенте филмских академија и младе глумце у шестодневном програму, а поред филмова, приредиће и ванредна предавања за која је Кинотека обезбиједила предаваче.

Аутор филма Илија Гајица рекао је да је филм "Упознајте Корнелија" играни, биографски филм који спада у жанр фантастике, односно бајке, а снимљен је прошле године.

-Ријеч је о дјелимичној комедији, која ће се завршити као мелодрама. Тиче се младе студенткиње Музичке академије која жели да напише рад о свом омиљеном композитору, а има свог обожаваоца за кога не зна. Он је кришом прати и спреман је да се претвори у самог Корнелија Станковића не би ли добио њену наклоност-, навео је Гајица и додао да је снимање трајало двадесетак дана.

Он је истакао да је Корнелије Станковић један од утемељивача српске културе и умјетности.

-Сматрам да то што је он не само да је вриједно, то је културна баштина без које наша будућност не постоји-, нагласио је Гајица.

Гајица је аутор још неколико документарно-играних филмова о српским композиторима - Стевану Христићу и Станиславу Биничком.

Дани европског насљеђа, као заједнички програм Савјета Европе и Европске комисије, обиљежавају се широм старог континента током септембра од 1999. године различитим манифестацијама које имају за циљ да јавност упознају о вриједностима сваке врсте националног насљеђа.

Основна замисао пројекта је зближавање становника Европе кроз боље разумијевање сопственог културног и природног насљеђа.

Обиљежавање Дана европске баштине у Републици Српској почело је 2008. године, под покровитељством Министарства просвјете и културе Српске, с циљем подизања свијести о значају очувања културно-историјског и природног насљеђа и разноврсности културних израза.

Коментари 0
Повезане вијести
Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
Демос више није дио власти у Палама Демос више није дио власти у Палама
Међународни ФИБА 3×3 турнир у уличном баскету у Палама Међународни ФИБА 3×3 турнир у уличном баскету у Палама
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  3h 5m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  22h 23m
  2
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  23h 41m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  15h 58m
  2
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  3h 48m
  0