Приказане четири реконструисане ношње из БиХ на фестивалу у Новом Саду

08.10.2019. 08:48
0
ИЗВОР: Катера

Омладинско удружење „Axiom“ из Источне Илиџе је као партнер у европском пројекту "Make it New", суфинансираном од фонда Kреативна Европа, протеклог викенда учествовало на XII Фестивалу народних ношњи, накита и оглавља "Бисерна грана" у Новом Саду.

На Фестивалу су премијерно приказане 4 реконструисане народне ношње из Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, које су настале у склопу поменутог пројекта. У партнерском пројекту „Make it New“, осим Омладинског удружења „Axiom“, учествовали су и Посудионица и радионица народних ношњи из Загреба, те носилац пројекта Kултурни центар „Младост“ из Футога.

Слика

Босанскохерцеговачки тим је израдио народну ношњу из Осата са фригијском капом рогом, ношњу из Источне Херцеговине са средњевијековном невјестинском круном оврљином, свечану ношњу из Толисе и ношњу са Бјелашнице са бијелом ћурдијом и црвеним чембером.

Разлог због којег су одабране баш ове ношње је што су неке од њих дјелимично или комплетно нестале на терену и нису представљене јавности више од 100 година, а податке о њима можемо пронаћи само у литератури или фундусу Земаљског музеја у Сарајеву гдје су неке од њих сачуване као један и једини узорак.

Изради поменутих народних ношњи претходила је петодневна радионица на Требевићу, на којој је 40 полазника учило специфичне технике ткања, плетења, веза, чипкарства и технике израде накита од неплеменитих материјала, чије позванавање је било неопходно за  добијање финалних производа.

Слика

Босанскохерцеговачким тимом руководили су Дајана и Горан Kовачевић из ОУ „Axiom“, а осим њих, у изради поменутих народних ношњи традиционалним ручним техникама учествовали су и: Јулија Ђуровић, Стака Благојевић, Даница Дугоњевац, Сања Вишњић, Саја Игњић, Драгана Елез, Санела Чичкушић, Драго Оршолић, Јованка Шовљански, Горана Вукас, Иван Терзић, Милан Степанов, Ана Зеба, Маријана Булатовић, опанчарске радионице Бухач, Илин и Паун, радионица за израду народних ношњи „Сплет“ и Посудионица и радионица народних ношњи из Загреба.

Народне ношње из пројекта „Make it New“ ускоро ћете моћи видјети и уживо на ревији у Источном Сарајеву, али и у другим градовима БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа Свечана академија поводом Ђурђевдана - славе и Дана општине Источна Илиџа
Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи Свечана академија поводом Ђурђевдана у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 29m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 51m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 6m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 59m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 5m
    1