Прикупљене 63 дозе крви у Палама

22.02.2023. 18:55
0
ИЗВОР: srna.rs

У ванредној акцији добровољног давања крви данас су на Палама прикупљене 63 дозе ове драгоцјене течности.

Шеф трансфузијске службе у Болници "Србија" у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић рекла је новинарима да су резерве крви смањене, да би нормално функционисали потребни су добровољни даваоци, а управо акцијама се то и постиже.

Она наводи да је ово друга акција на Палама на којој су се придружили хумани људи ове општине, паљански средњошколци-матуранти, запослени Економског факултета, представници Оружаних снага БиХ.

- Ове акције треба да буду сваке седмице јер је велико оптерећење на породицама пацијената који су принуђени да прикупљају крв за најмилије. Имамо и пацијенте са тромбоцитопенијом којима је за један дан потребно шест даваоца крви да би им се припремила једна терапијска доза - поручила је Лукићева.

Она је захвалила Удружењу добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије који су увијек уз њих и што су у рекордном времену организовали ванредну акцији с обзиром да су различите општинске организације Црвеног крста отказали три планиране акције крви у фебруару.

Предсједник Удружења добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије Госпава Пејић рекла је да су за два дана спремили ванредну акцију захваљујући способности њихових чланова, декана Економског факултета Пале Марка Ђога, становника Пала, те се не смије дозволити да нема свих крвних група.

Она додаје да је одзив био изузетно добар, са 108 пријављених давалаца од чега су 42 први пут даровала крв.

Пејићева је захвалила становницима Пала који своју хуманост покажу у хитним ситуацијама, те да су успјели обезбиједити довољне резерве крви како суграђани не би бринули.

Акцију је организовало Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, у сарадњи са Заводом за трансфузију болнице "Србија“ у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак у Источном Новом Сарајеву Акција добровољног даривања крви у петак у Источном Новом Сарајеву
На Палама прикупљено 37 доза крви На Палама прикупљено 37 доза крви
Прикупљено 49 доза крви у Палама Прикупљено 49 доза крви у Палама
Најчитаније
 • Обавјештење возачима са подручја Источног Новог Сарајева (ФОТО)
  8h 6m
  3
 • У Источној Илиџи одузет путнички аутомобил од вишеструког починиоца саобраћајних прекршаја
  10h 53m
  0
 • Сви грађани ће и у наредна два мјесеца имати здравствено осигурање
  9h 14m
  0
 • Пјевачко друштво „Плави невени“ из Фоче петоструки побједник Саборa старог пјевања у Срба
  12h 26m
  0
 • Почиње упис у средње школе у Источном Сарајеву
  11h 6m
  0