Примају пензије из Српске, умјесто плата из буџета БиХ

23.02.2021. 09:36
1
ИЗВОР: Глас Српске

Припадници безбједносних агенција на нивоу БиХ са пребивалиштем у Републици Српској годинама безуспјешно траже да имају иста права као њихове колеге из ФБиХ.

Група полицијских службеника окупила се недавно испред Народне скупштине РС и изразила незадовољство условима пензионисања којима су дискриминисани у односу на колеге из ФБиХ. Они траже право да се одрекну пензијског стажа по основу учешћа у рату, односно измјену члана 39. Закона о ПИО РС који каже да се не могу одрећи посебног стажа који је утврђен рјешењем Фонда ПИО. У пракси то значи да припадницима СИПА, Дирекције за координацију полицијских тијела и Граничне полиције БиХ из Републике Српске престаје радни однос на основу 40 година пензијског стажа у који је обавезно урачунат ратни стаж у дуплом трајању. Поједностављено, ако неко од њих има четири године учешћа у рату као припадник МУП-а или Војске РС, то значи да у пензију мора осам година прије својих садашњих радних колега, а бивших припадника Армије БиХ или ХВО-а, којима се учешће у рату урачунава у пензијски стаж само уз њихову писану сагласност.

Припадник Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Радован Марчета прецизирао је за “Глас Српске” да у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ ради нешто више од 1.000 службеника са пребивалиштем у РС те да њих око 150 до краја ове године треба да буде пензионисано.

- Према садашњим законским рјешењима, ми морамо у пензију по основу ратног стажа, који се рачуна у укупни радни стаж, док наше колеге из ФБиХ имају право да се одрекну тог стажа - каже Марчета.

Он истиче да се у Фонд ПИО РС по основу доприноса за пензијско осигурање за Србе запослене у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ годишње уплати око 12 милиона марака, додајући да се њиховим пензионисањем Фонд ПИО практично ускраћује за тај износ.

Посланик Уједињене Српске у парламенту Српске и предсједник Одбора за борачко-инвалидску заштиту Маринко Драгишић каже да подржава захтјеве српских припадника безбједносних агенција на нивоу БиХ. Он каже да су њихови захтјеви оправдани и да се људи осјећају дискриминисани и остављени од институција Српске за које су се борили.

- Премијер Српске Радован Вишковић је говорио о том проблему на посљедњој сједници НСРС и рекао да се ради на његовом рјешавању, али нисмо још добили програм рада Народне скупштине РС па не знамо да ли ће се ићи само у измјене или у доношење нових законских рјешења. У сваком случају, треба ријешити проблем тих људи и омогућити им једнака права - каже Драгишић.

Он додаје да је посебан проблем што процес запошљавање у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ тече јако споро, због чега се може десити да за неколико година у њима буде веома мали број Срба.

- Чак и да се запосле нови људи, ријеч је о младима, док ће сви искусни кадрови бити из ФБиХ. Осим тога, логика налаже да је боље да се измијени спорни члан закона и омогући људима да остану запослени и у наредних осам година примају плату из буџета БиХ, умјесто пензију из Фонда ПИО РС - закључује Драгишић.

Подршка

Посланик СДС-а у Народној скупштини РС Недељко Гламочак каже да проблем Срба запослених у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ треба ријешити, али сматра да власт то не ради зато што јој је циљ да умјесто пензионисаних, запосли своје људе.

- Ми подржавамо то што траже српски кадрови, као и захтјев да им се омогући да приликом пензионисања могу да бирају пет најповољнијих година, јер је то право дато припадницима МУП-а РС, али и запосленицима агенција на нивоу БиХ са пребивалиштем у ФБиХ - каже Гламочак.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Građanin 23.02.2021. 18:58
    Слажем се са људима али прво њима а и осталим припадницима бивше ВРС обрачунати све што су узели на основу тог стажа па тек им онда ово допустити.
    Како их није срамота па кад ће омладина почет радити
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    7h 19m
    0
  • Крађа у Палама
    5h 37m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    19h 56m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    23h 44m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    2h 4m
    0