Принц Филип Карађорђевић долази у посјету општини Хан Пијесак

05.02.2022. 10:32
6
ИЗВОР: СРНА

Принц Филип Карађорђевић, унук краља Петра Другог Карађорђевића, посјетиће Хан Пијесак у понедјељак, 7. фебруара, рекао је Срни начелник ове општине Слободан Ђурић.

Ђурић је рекао да ће принц Филип посјетити љетну резиденцију краља Александра Карађорђевића у овом мјесту и разговарати са представницима локалне управе о могућностима обнављања овог објекта, који је у једном периоду био и резиденција Карађорђевића.

Према Ђурићевим ријечима, годинама се није значајније говорило о обнављању и заштити објекта који је Хан Пијеску дао посебан печат кроз све године постојања.

- Општина планира знатна средства у буџету, а добру вољу препознаје и подржава и Влада Републике Српске из средстава капиталних инвестиција - истакао је начелник општине Хан Пијесак.

Принц Филип, који живи у у Београду, унук је краља Петра Другог Карађорђевића и грчке и данске принцезе Александре, те други син престолонасљедника Александра и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Брагансе.

Љетна резиденција Александра Карађорђевића изграђена је почетком двадесетих година прошлог вијека када је краљ примио прве госте и од тада је постала мјесто састајања бројних европских државника.

Неки историчари наводе да је Видовдански устав потписан управо у овој резиденцији у Хан Пијеску, јер је краљ Александар много времена проводио овдје.

У Другом светском рату вилу Карађорђевића дјелимично су спалиле и опљачкале јединице злогласног Јуре Францетића.

Споразум о миру након Другог светског рата донио је новог власника љетниковцу у Хан Пијеску, те је објекат реновиран и проглашен Титовим дворцем, иако он никада није боравио у њему.

Почетком минулог рата објекат је преузела Војска Републике Српске, по завршетку рата дворац је опустошен, а 2005. године и запаљен.

 

У љето 2009. очишћен је дио рушевина, а помоћ у обнови објекта обећао је Завод за заштиту споменика културе Републике Српске.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Živa istina 08.02.2022. 12:32
    Kralj je to prabio i kupovao svojim parama, a ne ko Dodik olljčkanim od naroda
  • Generic placeholder image
    Romaninac 42 08.02.2022. 10:12
    Za anonimno
    Španija, Danska, Holandija, Švedska, treba li još?



  • Generic placeholder image
    Анонимно 06.02.2022. 17:03
    Samo ograničeni mogu tražiti monarhiju. Pročitajte i recite mi koja zemlja se usrećila sa kraljem?
  • Generic placeholder image
    Neven 06.02.2022. 15:34
    Tako je Gorane, ima ona parola: Hoćemo kralja, nećemo Tita, narod se pita. Bilo pa prošlo. Nema Tite ali ima i dalje Titića, šta da se radi.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 06.02.2022. 07:47
    Ne dolazi da posjeti Han Pijesak nego bivšu rezidenciju Karađorđevića i da vidi može li se šta ušićariti od toga.
  • Generic placeholder image
    Goran 05.02.2022. 10:59
    Hocemo kralja
Повезане вијести
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Промоција књига Бранислава Станковића и Александре Нинковић Тешић у Хан Пијеску Промоција књига Бранислава Станковића и Александре Нинковић Тешић у Хан Пијеску
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 4m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 37m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 3m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 16m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 45m
    3