Принцеза цвијећа, мирисна и њежна мимоза

02.02.2021. 09:26
0
ИЗВОР: Nezavisne

Колико је мимоза лијепа, толико је и њежна. Ако јој нешто засмета, скупиће и затворити листиће, а поново ће их почети отварати тек за двадесетак минута. Због те њене карактеристике осјетљиве људе често називају мимозама.

Гроздићи њежних жутих цвјетова мимозе пуним сјајем цвјетају у фебруару, а у топлијим, приморским крајевима ове округле цвјетне главице поздрављају сунце већ у јануару. У Европу су је донијели поморци крајем 18. вијека из Аустралије и Тасманије, гдје је ова, како је називају, принцеза цвијећа расла самоникло.

Култивисана мимоза, раскошан зимзелени велики грм из рода акација, нарасте у висину десет до двадесет метара, може и до тридесет ако су услови повољни. Крошња јој је бујна, разграната, густа, гране су сивкастосребрнасте и сивкастобијеле, листићи сивозеленкасти. Она богато цвјета мирисним сунчаножутим цвјетићима груписаним у гроздове на гранчицама дугачким десетак центиметара.

"Умире" у најбољим годинама

За грм или стабло такве величине мимоза нема дуг животни вијек - не живи дуже од тридесет до четрдесет година. У природи је након тог периода почињу прекривати и преузимати друге врсте, а у влажним горским предјелима бијели лишај може потпуно прекрити кору. Сматра се да је због те појаве и добила назив сребрна. Осим тога, латинска ријеч деалбата значи прекривена бијелим прахом. Мимоза воли топлину и током цијеле године одговара јој сунце. У континенталним крајевима може успијевати у стакленицима, али температура испод три до пет степени Целзијуса опасна је за мимозу, јер ће јој избоји пропасти ако их погоди мраз.

У природи мимоза је брзорастућа биљка, али ако се узгаја у саксијама, расте релативно споро. Воли пјесковита тла и сунце. Мимозу треба увијек садити на мјесту гдје је заштићена од вјетра.

Симболика

Колико је она лијепа, толико је и њежна. Ако јој нешто засмета, скупиће и затворити листиће, а поново ће их почети отварати тек за двадесетак минута. Због те њене карактеристике осјетљиве људе често називају мимозама. Њежност није једино што мимоза симболизује. Она је и симбол жене, слободе и еманципације. Уз то, овај лијепи и мирисни цвијет симболизује поштовање, бесмртност и ускрснуће, али и вјерност у љубави. И док се на нашим крајевима ужива у изгледу и мирису мимозе, у неким крајевима свијета радо ће је и појести.

Празник мимозе

У Херцег Новом сваке се године почетком фебруара слави Празник мимозе. И нису једини, у француском граду Манделије ла Напул на Азурној обали, у близини Кана, у фебруару одржавају седмични Фестивал мимоза.

Коментари 0
Повезане вијести
Снежана са Пала прави цвјетне аранжмане за све прилике Снежана са Пала прави цвјетне аранжмане за све прилике
Како да вам мушкатле цвјетају до касне јесени Како да вам мушкатле цвјетају до касне јесени
Јоргован, љековита биљка која цвјета само три седмице у години Јоргован, љековита биљка која цвјета само три седмице у години
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    17h 27m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    6h 40m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 11m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    6h 34m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    21h 31m
    0