Припадници Војске Србије успјешно извели приказ "Гранит 2023" (ФОТО)

22.04.2023. 13:12
0
ИЗВОР: Танјуг

Припадници Војске Србије успjешно су извели приказ борбених средстава које посjедују Војска Србије (ВС) и Министарство одбране (МО) "Гранит 2023".

Приказ је почео падобранским демо скоком падобранаца из 63. падобранске бригаде које су искакали из хеликоптера Х145  са заставама Србије и Војске Србије.

Затим смо видjели искакање припадника 72. бригаде за специјалне опереције из хеликоптера Ми8 са ужетом и из хеликоптера Ми17 са фаст роупом и репелином.

Потом је услиједила демострација рјешавања талачке ситуација, гдје одред војне полиције и Кобре савлађује терористе и ослобађа таоце, а затим и извлачење специјалних јединица хеликоптерима Ми35.

У припреми за налет ваздухопловног ешалона, авиони Ратног ваздухпловства полијетали су у размаку 10 секунди.

Прво су полетјели Супергалебови Г4 који служе за обуку младих пилота, затим Орао Ј22 опремљен ракетама ваздух-земља.

Орао Ј22 је први авион домаће производње које је летио брже од звука, а извршена је његова модернизација, развијена је нова авионика, нишански уређаји, интерфејси за постојеће и нове сензоре, нос авиона је другачији јер носи термовизијску камеру.

Предсjедник Србије Александар Вучић у присуству мађарског премијера Виктора Орбана и највиших званичника Српске обишао је наоружање и војну опрему на аеродрому Батајница.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Танјуг

Затим су полетјели модернизовани МИГ-29 чију је модерницзацију извршио Војно-технички институт и Телеоптик Жироскоп. МИГ-29 добио је нову авионику, нови нишански систем, навигационим систем.

На писти аеродрома у Батајници потом је услиједио налет ловачко-бомбардеске авијације у помоћи пјешадији у коме су учествовали авиони Орао Ј22 и Г4.

Приказани су противаздушни системи Куб који је модернизован уградњом термовизијске камере, затим модернизована Игла, код које је знатно скраћено вријеме уочавања циљева и омогућено гађање ноћу.

Услиједио је заједнички дефиле 63. падобранске бригаде, 72 бригаде за специјалне опереције, припадници Кобри, Војне полиције и то је једна од ријетких прилика када су све специјалне јединице ВС биле на једном мјесту. 

Приказ је завршен налетом ваздупловног ешалона, у којем су учествовала два одјељења ловачко-пресретачког авиона МИГ-29, два одјељења авиона Орао Ј22, Супергалеб Г4 који служе за обуку младих пилота, затим авиони Утва75 домаће производње.

Затим је услиједио налет борбених хеликоптера Ми8 које је средњи транспортни хеликоптер, Х145 које је лаки вишенамјенски транспортни хеликоптер, Ми35 намјењен уништавању противоклопне технике, а налет је завршен налетом два МИГ-29.

Коментари 0
Повезане вијести
Генералштаб Војске Србије покренуо иницијативу за увођење обавезе служења војног рока Генералштаб Војске Србије покренуо иницијативу за увођење обавезе служења војног рока
Конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије Конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије
Отказана војна вјежба Војске Србије и ОС БиХ на Мањачи Отказана војна вјежба Војске Србије и ОС БиХ на Мањачи
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 11m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 44m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 10m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 23m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 52m
    3