Природне науке на издисају: Млади не уписују физику и биологију

13.09.2024. 08:35
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На факултетима у Српској тренутно је веома слаба заинтересованост за упис на студије физике и биологије, с тим да, ако се у трећем року не упише довољно студената, у Зворнику чак размишљају да више не иду са студијским програмом биологија.

До сада су се на смјер биологија на Технолошком факултету у Зворнику уписала свега два студента. С друге стране, на Природно-математичком факултету у Бањалуци је остало 15 мјеста на буџету на студијском програму физика.

Радослав Декић, декан ПМФ-а Бањалука, за "Независне новине" потврђује да је најмање уписаних на студијским програмима физика и техничко васпитање и информатика.

- Трећи рок ће бити већ од 16. до 18. септембра, када је предаја докумената, односно пријемни испит, па ћемо вид‌јети каква ће бити заинтересованост. Планирали смо да буде и четврти уписни рок прије почетка наставе. Иначе, на хемији има уписаних студената, а очекујемо да ће и у трећем року бити заинтересованих. На студијском програму информатика, математика, биологија, географија, те просторно планирање има мјеста, али има и уписаних студената - казао је Декић.

Наводи да је око 80 студената уписано на ПМФ у претходна два рока.

- На неким смјеровима смо константно имали мању заинтересованост, није баш било случајева да немамо уписаних, па се надам да ће тако бити и ове године. Ипак, ради се о природним наукама, које треба да волите, односно да вам буду занимљиве да бисте их студирали - додаје он.

И Миленко Смиљанић, продекан за наставу на Технолошком факултету у Зворнику, каже да се надају да ће се поправити стање у трећем уписном року, када је у питању број кандидата на смјер биологија.

- На хемијском инжењерству и технологији је солидан одзив те имамо још десетак мјеста. Што се тиче биологије ту је слабији одзив, али сад иде трећи уписни рок па ћемо вид‌јети да ли ће се нешто поправити. Имамо квоту од 15 на буџету, пет самофинансирање и два странца, али мислим да је само двоје уписало. Ово је баш мали одзив, а прошле године је такође било двоје, али смо ипак организовали наставу. Но, ове године је исти случај, тако да чак размишљамо да више не идемо са тим студијским програмом. Вид‌јећемо какво ће бити стање на трећем уписном року, можда се нешто промијени - рекао је Смиљанић.

Према ријечима Владана Бартуле, декана Филозофског факултета у Палама, код њих је тренутно нешто мање уписаних на смјеру географија, док су на осталим програмима такорећи исте бројке као и ранијих година.

- Отприлике су бројке као и прошле године, а традиционално, највеће интересовање влада за психологију, кинески језик и политикологију, те остале групе. Углавном, остало је још мјеста на филолошким групама те на неким друштвеним. Но, нису то још коначне бројке јер имамо трећи уписни рок, тако да ћемо у октобру јасније знати каква је ове године ситуација с уписом - рекао је Бартула.

Што се тиче историје и археологије, како каже, ту је солидно јер двадесетак студената и уписује, тако да ће вјероватно и ове године бити исто.

- На географији је нешто мање уписаних, они су остали на три студента, али, кажем, биће још један уписни рок - истиче Бартула.

Коментари 0
Повезане вијести
Могу ли студентски новчаници поднијети високе цијене кирија? Могу ли студентски новчаници поднијети високе цијене кирија?
Ревија ношњи за Сергејеву побједу: РКУД „Пелагић” помаже обољелом Бањалучанину Ревија ношњи за Сергејеву побједу: РКУД „Пелагић” помаже обољелом Бањалучанину
Српско Косово у Херцеговини — на стопи Светог Саве и Светог Василија Српско Косово у Херцеговини — на стопи Светог Саве и Светог Василија
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 59m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 50m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 37m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 3m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 45m
    0