Приштинска централна банка одредила да прелазна фаза траје три мјесеца

12.02.2024. 18:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Централна банка самопроглашеног Косова саопштила је да прелазна фаза примјене уредбе којом се забрањује кориштење динара не може трајати дуже од три мјесеца.

Из ове банке су навели да су сачинили нови план за олакшавање примјене ефеката уредбе на готовинске операције у одређеним заједницама.

Планом је предвиђена и "привремена суспензија таксе која се примјењује за отварање филијала/канцеларија како би се подстакле лиценциране небанкарске финансијске институције /са нагласком на размјени/ да отворе канцеларије у косовским општинама са српском већином, посебно у четири сјеверне општине".

Приштинска банка саопштила је да о плану обавјештава јавност са "додатним радњама за које се очекује да ће бити спроведене у најкраћем могућем року, али не дужем од три мјесеца, у сарадњи са банкама и другим финансијским институцијама".

- Ове радње се предузимају поред конструктивног ангажовања на омогућавању што ефикаснијег механизма трансфера средстава из Србије на Косово, преко банковних рачуна и већ познатих модела, представљених у писму приједлога Централне банке Косова са спремношћу да се испита свака опција -  додаје се у саопштењу, преноси РТС.

Велики број Срба окупио се данас на протесту у сјеверном дијелу Косовске Митровице одакле су позвали да одлука о укидању динара на Косову и Метохији буде стављена ван снаге и да се српском народу омогући право на живот.

Премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти изјавио је раније данас да Приштина не може да поништи одлуку о увођењу евра као једине валуте на Космету и укидању динара.

Уредба која предвиђа да је евро једина валута за готовинска плаћања на Косову и Метохији ступила је на снагу 1. фебруара упркос снажном међународном притиску да буде одгођена њена примјена.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 6m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 2m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 6m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 59m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    9h 56m
    0