Prištinska centralna banka odredila da prelazna faza traje tri mjeseca

12.02.2024. 18:00
0
IZVOR: srna.rs

Centralna banka samoproglašenog Kosova saopštila je da prelazna faza primjene uredbe kojom se zabranjuje korištenje dinara ne može trajati duže od tri mjeseca.

Iz ove banke su naveli da su sačinili novi plan za olakšavanje primjene efekata uredbe na gotovinske operacije u određenim zajednicama.

Planom je predviđena i "privremena suspenzija takse koja se primjenjuje za otvaranje filijala/kancelarija kako bi se podstakle licencirane nebankarske finansijske institucije /sa naglaskom na razmjeni/ da otvore kancelarije u kosovskim opštinama sa srpskom većinom, posebno u četiri sjeverne opštine".

Prištinska banka saopštila je da o planu obavještava javnost sa "dodatnim radnjama za koje se očekuje da će biti sprovedene u najkraćem mogućem roku, ali ne dužem od tri mjeseca, u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama".

- Ove radnje se preduzimaju pored konstruktivnog angažovanja na omogućavanju što efikasnijeg mehanizma transfera sredstava iz Srbije na Kosovo, preko bankovnih računa i već poznatih modela, predstavljenih u pismu prijedloga Centralne banke Kosova sa spremnošću da se ispita svaka opcija -  dodaje se u saopštenju, prenosi RTS.

Veliki broj Srba okupio se danas na protestu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice odakle su pozvali da odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji bude stavljena van snage i da se srpskom narodu omogući pravo na život.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da Priština ne može da poništi odluku o uvođenju evra kao jedine valute na Kosmetu i ukidanju dinara.

Uredba koja predviđa da je evro jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu i Metohiji stupila je na snagu 1. februara uprkos snažnom međunarodnom pritisku da bude odgođena njena primjena.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot Priština organizuje referendum, Srbi najavili bojkot
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23h 55m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    22h 39m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    17h 24m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    14h 23m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    15h 35m
    0