Приступ јавној водоводној мрежи има око 80 одсто становништва

22.03.2021. 09:18
0
ИЗВОР: Срна

У Републици Српској је у 2019. години приступ јавној водоводној мрежи имало око 80 одсто становништва, док је на јавну канализациону мрежу било прикључено више од 40 одсто грађана, саопштено је из Републичког завода за статистику поводом поводом 22. марта - Свјетског дана вода.

Према Извјештају УН о напретку у постизању циља одрживог развоја око 2,2 милијарде људи, или 29 одсто свјетске популације, нема приступ услугама безбједног снабдијевања водом.

Ове године посебан акценат ставља се на вредновање воде, што је и тема Свјетског дана за ову годину, наводе из Републичког завода за статистику.

Вриједност воде више је одређена њеном комплексном улогом, него цијеном.

Вода као ресурс је од непроцјењивог значаја за очување здравља, функционисање домаћинстава, индустрије, културе и очување животне средине уопште.

Кружење воде у природи једна је од најважнијих услуга коју екосистем пружа људима, док је одговарајућа инфрастуктура којом се обезбјеђује снабдијевање водом, али и спречава испуштање загађења у екосистем из којег се вода црпи, услов је друштвено-економског развоја сваке земље.

С обзиром да је вода доступна у ограниченим количинама, равномјерно задовољење потреба друштва, економије и екосистема је од посебне важности.

Значај воде као животно важног ресурса, који је под све већим притиском климатских промјена и повећања свјетске популације, намеће потребу активне заштите извора воде од загађења и побољшање санитарних услова.

Први Свјетски дан вода обиљежен је 1993. године, од када се одлуком Генералне скупштине УН обиљежава 22. марта сваке године.

Обиљежавањем Свјетског дана вода подиже се свијест људи о значају очувања водних ресурса и скреће пажња на питања приступа питкој води као ограниченом ресурсу.

Коментари 0
Повезане вијести
Рибари Пала радно обиљежили Свјетски дан вода (ФОТО) Рибари Пала радно обиљежили Свјетски дан вода (ФОТО)
Данас је Свјетски дан вода Данас је Свјетски дан вода
Ликовни конкурс за предшколце и основце поводом Свјетског дана вода Ликовни конкурс за предшколце и основце поводом Свјетског дана вода
Најчитаније
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    11h 36m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    11h 42m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    11h 40m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    1h 18m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    10h 31m
    0