Приватни сектор тоне, а државни и даље запошљава

25.08.2020. 10:29
2
ИЗВОР: Srpska.info

Док приватни сектор тоне у све дубљу кризу, а хиљаде људи остаје без посла, јавни сектор нема тих проблема.

У посљедњем броју Службеног гласника БиХ објављен је списак постављених државних службеника по интерним огласима за јули, а према тим подацима чак 104 особе, државна службеника, добиле су посао у државним институцијама.

Запослене су особе у, између осталог, Граничној полицији БиХ, Агенцијуи за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, Служби за заједничке послове институција БиХ, Институту за метрологију, те Управи за индиректно опорезивање.

Економска аналитичарка Светлана Ценић каже како тешко може повјеровати да је заиста било потребе за оволиким бројем нових радника.

– Сви се могло надокнадити прерасподјелом радних задатака, већом продуктивношћу и ефикасношћу. Мислим да је ово у вријеме пандемије страховито лоша порука приватном сектору, који све то плаћа, а треба да преживљава јер не зна шта ће и шта га чека сутра – каже Ценићева.

Додаје да сви кукају на пад прихода, извоза и уопште пад свега, а онда запосле нове људе.

– Они мисле да то у вријеме пандемије нико не гледа. Сви се забављамо пандемијом, короном, гледамо само да будемо добро и оздравимо, нико не обраћа пажњу на запослења. Тако је било и с јавним набавкама које су урађене, мислећи да то нико неће гледати – навела је она.

С обзиром да је највећи број запослених особа, више од пола, запослено у Управи за индиректно опорезивање БиХ, Ценићева каже да би вољела да чује објашњење да ли је било стварне потребе за то.

– Мислим да ће бити занимљиво видјети каква је квалификациона, национална и страначка структура новозапосланих – рекла је Ценићева.

Објашњење смо јуче покушали добити и ми, али нисмо добили одговоре на питања која смо доставили УИО БиХ.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ma ja 25.08.2020. 17:07
    U mojoj porodici niko neradi,snalazimo se nekako, mislim kako ja znam samo. Al masku moraš kupiti zbog ove j....e korone,nemojte se ljudi testirati,samo tako ćemo moci opstati,cim se testiras,imaju vas DNK ILI RNK,i eto vakcina
  • Generic placeholder image
    Pale 25.08.2020. 17:04
    Pa jesu li počeli zaposljavanje pred izbore,jesu,neka ovo nama i treba. Nas ovamo vitlaju ciframa oko korone,i lažu za mrtve od korone a oni pilav kupe li kupe. Treba jednom stati ovim jadima u kraj,dabogda poskapali oni sve do jednog
Повезане вијести
Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором Одсуство радника из Републике Српске поводом Дана Српске правдали годишњим одмором
Евертону највећа казна у историји Премијер лиге Евертону највећа казна у историји Премијер лиге
Криза прецртала учење страних језика Криза прецртала учење страних језика
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    1h 6m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    18h 49m
    0
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    20h 4m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    20h 40m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    13h 6m
    4