Процес против Дудаковића траје дуже од пет година: Судска фарса без краја

18.09.2024. 11:52
8
ИЗВОР: glassrpske.com

У правосуђу БиХ постоји селективна правда, али и двоструки аршини када је у питању вођење судских поступака, а један од најочигледнијих примјера је онај који се више од пет година, тачније 66 мјесеци води против команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића због ратних злочина на подручју Крајине у септембру и октобру 1995. године.

Каже ово за “Глас Српске” вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић подсјећајући да је суђење Дудаковићу и групи од 16 бивших припадника тог корпуса почело још априла 2019. године, али да се рочишта често одгађају из разних разлога и процес одуговлачи како не би био осуђен за злочине над Србима, претварајући овај судски процес у фарсу без краја.

- Суђење је претворено у фарсу. Могло би се слободно рећи и у циркус, на што надлежни из Центра константно упозоравају, јер правда већ скоро три деценије чека да буде задовољена. Овај судски процес читаво ово вријеме прате многобројне контроверзе, јер се унедоглед одгађа иако постоји правило да се рочишта морају редовно заказивати.. То се, нажалост, не дешава, није пракса -  истакао је Нуждић.  

Наводи да ово није једини такав случај, те да се иста негативна судска пракса примјењује и у случају “Добровољачка”, али и “Ђуро Матузовић”, “Чемерно”, “Јошаница”...

- Када су у питању српске жртве, ово је постао један образац понашања правосудних органа на нивоу БиХ. Као да се чека да природа учини своје, јер од биологије нису имуни ни извршиоци злочина. Због тога ће вјероватно многи од поменутих злочина на крају остати без судског епилога. То је, наравно, трауматично за породице жртава. Али они, као и ми, не смијемо одустати од тражења правде. Један од начина је да се све задокументује и сачува од заборава. Управо због тога је наш Центар започео са највећим пројектом до сада, израдом Атласа злочина над Србима - поручио је Нуждић.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да одуговлачење суђења команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и другима за масовне злочине над српским народом, као и изостанак процесуирања злочина над Србима на бројним другим стратиштима, потврђују да је Суд БиХ политички и у функцији бошњачке политике. Подсјећа да су муслиманске снаге у злочиначким акцијама “Маестрал” и “Сана 95” протјерале српски народ са његових вјековних огњишта, а оне који су остали погубиле или заробиле.

Према ријечима  Линте, неприхватљиво је да нико не одговара за српске жртве на подручју општина Босански Петровац, Босанска Крупа, Кључ и Сански Мост јер постоји видео-материјал, изјаве свједока, записи и многи други докази који јасно говоре о масовним и планским злочинима Петог корпуса такозване Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића.

Оптужница

Тужилаштво Атифа Дудаковића и друге терети за планско учествовање у удруженом злочиначком подухвату ради прогона Срба у општинама Босански Петровац, Босанска Крупа, Кључ и Сански Мост у другој половини 1995. године. Оптужницом се терете за убиства више од 300 Срба, од којих су већина цивили, углавном старијег доба, те уништавање 38 цркава и других вјерских објеката.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 8
  • Generic placeholder image
    Realista 19.09.2024. 17:46
    De Sa...po pravilu veze nemaš...Sa-ro korpus je imao ,u aprilu 1992,preko 1000 artiljerijskih cijevi preko 20 mm,70 tenkova,100 OT,14 praga i par skladišta municije...suprotna strana 2 OT specijalne policije,nijedan tenk niti artiljerijsku cijev...to su činjenice
  • Generic placeholder image
    DeSa 19.09.2024. 17:39
    Nije stvar emocije, vec sagledavanja realnosti, ali eto recimo da je drzao 2 korpusa na sebi... Recimo sarajevsko-romanijski korpus VRS je brojao slican broj vojnika kao 5 korpus tzv arbih, i drzao je pod kontrolom 40000 "gazija" i sta bi... Znaci da su krajisnici "mudonje" a vi... Picke, kao po obicaju hehehhe
  • Generic placeholder image
    Realista 19.09.2024. 17:30
    Skijaš,
    Volio ga ili ne,on je svoju sposobnost da brani svoj narod i državu dokazao.Ratovao protiv dva četnička korpusa plus Fikretova vojska kojoj je komandovao Slobo i Legija.skoro do BL stigao da je zapad dopustio da uništimo samoproglašenu genocidnu tvorevinu...
  • Generic placeholder image
    DeSa 19.09.2024. 17:28
    Letio Ljubljankic za Bihać, nosio lovu... A nasi nisu gadljivi na pare i tako... Lijepo je objasnio Mišo Pelemiš kako se Bihać "odbranio"
  • Generic placeholder image
    Skijaš 19.09.2024. 17:00
    Najbolje je ovom dezerteru iz JNA rekao njegov ''predsjednik'' Alija kako se odbranio a vi živite u mitovima o hrabrim gazijama bla bla bla, nemam ništa protiv.
  • Generic placeholder image
    Realista 19.09.2024. 16:21
    Branio se 3,5 godine od dva četnička korpusa...i odbranio
  • Generic placeholder image
    Mila 18.09.2024. 18:14
    Braćo Srbi, da je odvažnosti i srca oformila bi se posebna grupa za ovakve kao što je ova nakaza, zatim ga pronaći i dati mu šta mu slijedi. Tako se nekada radilo.
  • Generic placeholder image
    ! 18.09.2024. 16:51
    Muslimanski sud
Повезане вијести
Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра Како са БиХ пасошима у Шенген од новембра
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 41m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 36m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 41m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 30m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 39m
    3