Продаја нових лимузина у БиХ пала за 10 одсто

22.02.2021. 09:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У 2020. години број продатих нових аутомобила у БиХ мањи је за 10,1% у односу на 2019. годину, подаци су БИХАМК-а.

- Када је ријеч о новим аутомобилима, пад њихове продаје биљежи се још од 2011. године па све до данас. Због економске ситуације узроковане пандемијом током протекле године регистрован је значајно мањи број продатих нових возила - наводе у БИХАМК-у.

Харис Муратовић, предсједник Удружења овлаштених заступника и трговаца аутомобилима, истиче за "Независне" да је много разлога зашто је и у 2020. години забиљежен пад продаје нових аутомобила.

- Негативан утицај на тржиште аутомобила узрокован је појавом пандемије ковид-19, јер је имала негативан психолошки ефекат на потенцијалне купце аутомобила у БиХ. Такође, током марта и априла 2020. године овлаштени салони и сервиси су били закључани одлукама и препорукама кризних штабова ФБиХ и РС. Стога је умањена активност у раду овлаштених трговаца - наводи Муратовић.

Додаје да је туристичко-угоститељски сектор значајно погођен пандемијом ковид-19, што је умногоме утицало на смањену активност рентакар компанија, које су одложиле набавку нових аутомобила за 2020. годину потребних за сервисирање туриста који посјећују БиХ.

- Такође, успорен рад фабрика у производњи аутомобила, транспортних и услуга логистике утицао је на смањење продаје, јер је свака фабрика у просјеку била затворена отприлике 30 дана због повећаног броја заражених радника - каже Муратовић.

С друге стране, током 2019. године тренд значајног повећања увезених половних возила је заустављен, док је током прошле године, упркос глобалној пандемији, настављен умјерени раст броја увезених половних возила.

Жељко Василић из Ауто-салона "Браћа Ђукић" истиче да је прошле године било увоза, али и да је била мања продаја него ранијих година, јер су људи били у грчу и страху због пандемије.

- Увоз возила са Запада био је отежан због затворених граница и због отежаног и успореног транспорта, али највећи проблем је био тај што није било продаје. Кад се десио први вал у марту, продаја је тада сасвим стала. Током јула и августа је кренула продаја, да би понов стала током другог вала и то је трајало све до краја прошле године. Почетком ове године продаја је кренула сасвим добро, јер људи више ни не обраћају пажњу на корону - истиче Василић.

У БИХАМК-у наводе да су економска криза и увођење нових прописа о увозу друмских моторних возила (укидањем старосне границе приликом увоза возила), тачније увођењем прописа о хомологацији возила, умногоме утицали на старосну структуру возног парка у БиХ. Сходно томе, од 2011. до 2020. године у Босну и Херцеговину, према подацима БИХАМК-а, увезено је 669.629 половних моторних возила, што чини 60,4% укупног возног парка у БиХ.

Подсјећају да је доношење одлуке Министарства комуникација и транспорта БиХ о минимуму стандарда приликом увоза возила, којом је од 1. јуна 2019. године забрањен увоз половних аутомобила с мотором Еуро 4 и нових аутомобила с мотором Еуро 5, утицало на број увезених возила.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 26m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    11h 16m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 31m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    9h 14m
    0