Профит банака у БиХ ове године 580 милиона КМ

15.11.2023. 09:31
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Профит банака у Федерацији БиХ и Републици Српској у току девет мјесеци ове године износила је 580 милиона КМ, подаци су ентитетских агенција за банкарство.

Тако су банке у ФБиХ за девет мјесеци оствариле добит од 432,7 милиона КМ.

- Банке су имале укупан приход од 1,09 милијарди КМ, при чему на приходе од камата и сличне приходе отпада 604,8 милиона КМ, односно 55,2 одсто. Укупни депозити износили су 23,6 милијарди КМ. Највећи удио имају депозити становништва 11,5 милијарди КМ. Депозити приватних предузећа износе 5,5 милијарди или 23,3 одсто, а владиних институција 3,3 милијарде или 14 одсто - пише у подацима Агенције за банкарство ФБиХ.

С друге стране, све банке у Републици Српској су у девет мјесеци ове године исказале нето добит у укупном износу од 147 милиона КМ.

Како пише у подацима Агенције за банкарство РС, ова добит је остварена на вишем нивоу у односу на упоредни период у 2022. години, када је износила 115 милиона КМ.

- Депозити правних лица износе 3,1 милијарду КМ, од чега се 1,4 милијарде или 45 одсто односи на депозите приватних друштава. Депозити физичких лица износе 4,4 милијарде КМ, од чега се 2,5 милијарди КМ или 56 одсто односи на штедњу становништва. Депозити становништва биљеже континуиран раст - истиче се у подацима.

Додаје се да бруто билансна актива банкарског сектора износи 10,2 милијарде КМ и у односу на крај 2022. године је већа за 1,2 одсто.

- Укупни депозити на нивоу банкарског сектора износе 7,5 милијарди КМ и на приближном су нивоу у односу на крај 2022. године. Укупни бруто кредити износе 5,9 милијарди КМ и повећани су за 138 милиона КМ или 2,4 одсто у односу на крај 2022. године - стоји у подацима.

Даље пише да кредити правних лица износе три милијарде КМ, од чега се двије милијарде КМ или 69 одсто односи на кредите приватним друштвима.

- Кредити физичких лица износе три милијарде КМ, од чега се 1,9 милијарди или 63 одсто односи на потрошачке кредите - пише у подацима Агенције за банкарство РС.

Нето добит микрокредитног сектора у девет мјесеци износила је 39 милиона КМ.

- У односу на упоредни период претходне године,  добит је увећана као посљедица једнократних догађаја из првог квартала 2023. године. Искључењем једнократно остварених осталих прихода нето добит МКО би била исказана у износу који је за 11 одсто већи од истог исказаног на полугодишту 2022. године - навели су из Агенције.

Банкари са којима су „Независне“ разговарале кажу да је висок профит банкарског сектора искључиво заслуга високих накнада у скоро свим банкама.

- Тако су мјесечне накнаде за вођење рачуна, дебитних картица, али и накнаде за СМС услуге порасле у односу на прије неколико година, што је чист профит банака. Такође, накнаде за плаћање рачуна су прошле године повећане, па су тако у многим банкама оне отишле око 50 одсто - објаснио је овај банкар.

Економиста Славиша Раковић такође каже да је добит банака прије свега резултат високих накнада које банке наплаћују клијентима.

- Увећана добит у односу на прошлу годину је дјелимично резултат повећања каматних стопа. Инфлација је погодовала утолико што је новчани промет увећан, па тиме и износ накнада које зависе од промета. С друге стране треба додати да нема кредитне експанзије, па су резервисања за потенцијалне губитке у приближно прошлогодишњим оквирима - појаснио је Раковић за „Независне новине“.

Бањалучанин Ратко Р. рекао је да је до тренутка када је почео да ради имао отворен такозвани студентски рачун у банци, за шта је плаћао 2,5 КМ мјесечно.

- У тих 2,5 КМ се, осим одржавања рачуна, обрачунавао и СМС сервис. Када сам се запослио, морам сам отворити рачун који се односио на посао, и одржавање тог рачуна било је, ако се не варам, 4,99 КМ. А обишао сам неколико банака и свуда је било исто. Нисам користио СМС услугу, нити мобилно банкарство, дакле, само одржавање рачуна. Након неког времена одлучио сам се да покренем и мобилно банкарство, а тада ми је речено да и то одржавање кошта додатних пет марака, тако да сада плаћам 10 КМ сваког мјесеца, што, искрено, мислим да је сулудо - каже овај Бањалучанин.

 

Аутор: Немања Вукојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 35m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 40m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 23m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 29m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 37m
    0