Проглашени побједници Апп изазова

07.03.2024. 12:03
0
ИЗВОР: katera.news

На традиционалном, седмом по реду, „Регионалном апп изазову“ који организују компаније Телеком Србија, м:тел БиХ и м:тел Црна Гора, чланице Телеком Србија групе, своја идејна рјешења у виду апликација које олакшавају живот и имају потенцијал да начине позитивне промјене у друштву, представили су чланови 15 тимова средњошколаца из регије.

Након националних такмичења, на којима је по пет тимова из сваке земље изборило учешће на завршном такмичењу у Београду, за најуспјешније проглашене су апликације ARTour тима „иТек“ из Средњошколског центра „Милутин Миланковић“ из Милића, Bquiet тима „Сyлент“ из Митровачке гимназије, Сремска Митровица, те Vision Assist, апликација тима „Vision EXPERTS“ из Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ из Подгорице, који су награђени и специјалном наградом за иновативност „Снага иновације – Игор Осмокровић“ за исту апликацију.

Побједнички тимови добијају прилику да посјете конференцију у Барселони посвећену креативности, визуелним и дигиталним умјетностима, док су добитницима специјалне награде уручени престижни мобилни телефони.

Владимир Лучић генерални директор Телекома Србија, уручио је награду побједничком тиму из БиХ у име компаније домаћина овогодишњег такмичења.

- За све ове године колико траје наш програм, кроз пројекте у оквиру њега стасале су генерације младих програмера који се спремно носе са свим изазовима данашњице. Тако и учесници овогодишњег Регионалног апп изазова, садашњи средњошколци, већ поседују велики потенцијал и спремност да успешно савладају све будуће изазове – рекао је он.

Талентовани ученици имали су прилику да, током рада на апликацијама, уз подршку својих професора, али и запослених у Телекому Србија, м:тел-у Црна Гора и м:тел-у Босна и Херцеговина, примијене знање стечено у школи, унаприједе способности рада у тиму и да презентујући апликације као готов производ, заокруже креативни процес.

У име компаније м:тел БиХ, награду тиму из Црне Горе уручила је Јелена Триван, генерална директорка компаније м:тел, нагласивши да је ово такмичење још један доказ да све три земље из којих долазе такмичари полажу велике наде у младе људе и дају подстицај да они у њима остану и развијају се.

- Све наше компаније имају програме стипендирања студената, па претпостављајући да ћете наставити своје школовање на неком од техничких факултета, знајте да вас тамо чекају наше стипендије и наша подршка, а након тога и запослење у нашим фирмама. Све ово је доказ да су овај регион и Телеком Србија као група оријентисане тако да подржавају дугорочно и студиозно младе од почетка њихових предузетничких иницијатива, па све до краја њиховог радног и животног века. Стојимо уз вас и честитамо вам на свим успесима - рекла је Јелена Триван те истакла да је веома задовољна чињеницом што је награда поново путовање, тако да ће побједници имати прилику да се друже са својим колегама из цијелог свијета, те тако видјети да нисмо на зачељу него да напредујемо у томе колико улажемо у младе.

Душан Радусиновић, директор Сектора за стратегију и ризике м:тел Црна Гора, је честитао побједницима и изразио задовољство што овај пројекат традиционално окупља најталентованије младе људе из региона.

- Свијет мијењају људи са визијом - свијет мијењате баш ви и имаћете апсолутну подршку Телеком Србија групе. Поносни смо на вас јер сте одабрали ИТ професију, која је прије свих закорачила у будућност и ту смо да вам помогнемо да се развијате и остварите као успјешни професионалци. Врата ИТ свијета отварају нове пословне могућности много брже него у било којој другој области и заједно ћемо их отворити - рекао је Радусиновић.

Послије три године онлине одржавања, Регионални апп изазов окупио је у Београду ученике из региона који су поред учешћа у такмичењу имали могућности да се упознају са радовима и начином размишљања својих вршњака из региона, да се друже и посјете Музеј Николе Тесле. Додатна мотивација за ученике била је и презентација Давора Сакача, директора TS Ventures Фонда, који је указао на кретање трендова у стартап окружењу и ученицима пружио додатне информације како у будућности да се изборе са свим изазовима и своје производе учине конкурентним у динамичном тржишном окружењу. 

Коментари 0
Повезане вијести
Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван Признање Златни грб града Бањалука уручено Јелени Триван
Одиграна пријатељска фудбалска утакмица Даун синдром центра Бањалука и м:тел-а Одиграна пријатељска фудбалска утакмица Даун синдром центра Бањалука и м:тел-а
М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу М:тел љетна академија за студенте ИКТ усмјерења: Пријави се на праксу у августу
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    16h 13m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    17h 28m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    23h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    21h 46m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    23h 38m
    0