Прољећни поход "Врховима Романије" окупио око 200 планинара (ВИДЕО)

09.04.2023. 14:20
1
ИЗВОР: srna.rs

Планинарски прољећни успон на врхове Романије окупио је данас око 200 планинара из Српске и Србије који су на стази дугој 15 километара пјешачили у зимском амбијенту, по коме је ова планина најчешће и препознатљива.

Вођа похода Мирослав Дивчић из соколачког Планинарског друштва "Гласинац" рекао је за Срну да је Романија постала бренд који привлачи планинаре из региона и да све оно што су у овом друштву радили у протеклих десетак година даје изузетне резултате.

- Ова стаза иде од Планинарског дома на Надроманији до највишег врха Романије - Великог Лупоглава. Током успона посјетимо предивне локалитете и планинске видиковце, Орлову стијену, Гавранку, Суве борове, Црну стијену - врхове преко 1.500 метара надморске висине, па до највишег 1.652 метра надморске висине - навео је Дивчић.

Дивчић је подсјетио да је Влада Републике Српске у феруару прогласила спомеником природе "Црвене стијене" и ставила под заштиту ради очивања репрезентативних и атрактивних геоморфолошких и пејзажних посебности. Ријеч је о подручју од Планинарског дома на Надроманији до врха Црвене стијене, које је туристички најатрактивнији дио планине, које се простире на 15,5 хектара.

Он је истакао да то значи много за овај крај с обизорм да је, захваљујући активностима соколачког Планинарског друштва, Романија добила парк природе, Планинарски дом и туристичке садржаје.

Боривоје Вељковић из Планинарско-смучарског друштва "Поштар" из Новог Сада рекао је Срни да је први пут на Романији иако планинари скоро 53 године и да је одушељен атрактивном стазом која води видиковцима и ивицом стијене.

Новосађанин Милан Гутић из истог новосадског друштва је, како каже, узбуђен јер се овим походом враћа крајевима из којих потиче, а посебно због сњежне стазе којом су се кретали у правом шумовитом-планинском предјелу.

Јадранка Курешевић планинарка "Добора" из Модриче је након данашње прве посјете позвала све планинаре из регије да посјете Романију јер је на овој планини све лијепо.

Млада планинарка Драгана Драгичевић из добојског друштва "Преслица" се посебно радује због зимског амбијента на овој планини и сњежна стаза од 15 киломера јој не представља тешкоћу, јер је физички спремна за пјешачење.

Новица Короман, планинар са Пала, придружио се походу са групом из друштва "Шошана" и како каже није зажалио јер је било добро дружење на стази са 400 метара вертикалног успона што је сврстава у средње тешке стазе и "праву посластицу за планинарење послије зимских одмора".

Споменко Ћирковић из клуба "Љубитељи природе" из Милића планинари 40 година и сваки пут се радо враћа Романији којој данашњи зимски услови дају посебну драж.

Организатори данашњег седмог прољећног похода "Врховима Романије" су Планинарски савез Републике Српске и соколачко Планинарско друштво "Гласинац".

Видео: Горштак

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    slobodan 10.04.2023. 00:24
    Vlada proglasila spomenik prirode... a lokalni planinari načinili ekocid razvukavši sajle preko Crvenih stijena i time protjerali sokolove sa njihovih staništa! Svaka čast, "planinari"!
Повезане вијести
У прољећном походу на Романији око 200 учесника У прољећном походу на Романији око 200 учесника
На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 29m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 25m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 10m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 9m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 21m
    0