Промоција књиге "Нова балканизација српских земаља" у Сокоцу

21.10.2021. 18:21
0
ИЗВОР: СРНА

На Сокоцу ће 28. октобра бити промовисана књига "Нова балканизација српских земаља", генерала у пензији из Београда Винка Пандуревића.

У књизи упечатљивог и изазовног назива, анализиран је геополитички положај Балкана, западног Балкана и Србије, те геополитичка стварност српског народа у цијелости, и то у контексту стварања новог категоријалног апарата, у области географије, политичке географије, геополитике и међународног права, а који служи за преумљивање и уподобљавање нових поданика у земљама насталим након пада Берлинског зида, распада Југославије и експанзије Запада, наведено је у најави промоције.

Централно мјесто у књизи, како је наведено, заузимају теме: "Српски геополитички идентитет", "Српско-албански односи кроз призму права народа на самоопредељење и права државе на сувереност", "Република Српска и постдејтонска БиХ у светлу судара концепта унитарне БиХ и високоаутономне Републике Српске", као и "Српске земље у етничком, историјском и државотворном смислу, пред изазовима новог политичко-територијалног разбијања, физичког уништавања, расрбљавања, протеривања, пропагандног демонизовања српског народа, те идеолошког и националног унутрашњег сукобљавања".

Пандуревић је након завршетка Војне академије копнене војске, као официр ЈНА обављао одговорне дужности, а као професионални војник активно учестовао у рату који је пратио насилно разбијање Југославије.

У Војсци Републике Српске обављао је дужност команданта бригаде ангажоване на готово свим ратиштима у БиХ, па је крај рата дочекао у чину пуковника.

Након Дејтонског мировног споразума обављао је дужност замјеника начелника Генералштаба Војске Републике Српске, у чин генерала унапријеђен је 1997. и исте године одбранио докторску дисертацију.

Аутор је више књига из области социологије војске, војне стратегије и доктрине.

До сада је објавио књиге: "Социологија војске", "Социјална екологија", "Основи доктрине одбране Републике Српске", "Национални интереси као исходиште војне доктрине", "Рат у БиХ и паравојне формације", "Рат у БиХ и стварање Војске Републике Српске", "Живот се брани истином" и "Нова балканизација српских земаља".

Промоција ће почети у 18.00 часова у Парохијском дому Цркве Светог пророка Илије, у организацији Народне библиотеке Соколац. 

Коментари 0
Повезане вијести
На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника На Ђурђевдан ка манастиру Острог крећу 33 ходочасника
Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија О...
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 34m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 32m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 58m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 13m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 52m
    0