Промоција Зборника о болоњској концепцији високог образовања

14.12.2019. 15:22
0
ИЗВОР: Срна

На Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву на Палама у понедјељак, 16. децембра, биће промовисан Зборник радова „Национални идентитет и болоњска концепција универзитета“.

Зборник је објављен након научног скупа о овој теми, који је одржан 19. априла, уз учешће истакнутих интелектуалаца, професора са филозофских факултета из Србије, Црне Горе и БиХ, саопштено је из Филозофског факултета.

- Ово тек други критички интонирани научни скуп о питањима болоњске концепције високог образовања који се уопште одржан у Европи унутар једне званичне универзитетске институције - наводи се у саопштењу и додаје да је први одржан крајем 2017. године на иницијативу Катедре за филозофију на Филозофском факултету у Источном Сарајеву.

У саопштењу се наводи да је претходна, предболоњска концепција високог образовања имала за циљ национални препород базиран на универзалним европским вриједностима слободног хуманистичког образовања и принципу самосталности научног истраживања.

- Продор неолибералне идеје, снажно уграђене у болоњску концепцију високог образовања, доводећи у питање свако универзитетско образовање које не доноси профит, угрозио је и све оно тржишно непрофитабилно знање на којем се суштински једино темељи не само национални већ и европски идентитет будућих припадника академске заједнице и грађана - саопштено је са Филозофског факултета.

У саопштењу се наводи да је болоњски систем образовања, признавајући једино оно знање које доноси профит, а свако друго проглашавајући у крајњој консеквенци нечим непотребним, законито довео до маргинализовања значаја националног идентитета и дискриминације филозофије, као и свих других друштвених и хуманистичких наука.

- Без филозофије, историје, српског и уопште сваког националног језика и књижевности, заправо свих друштвених и хуманистичких наука нема критичности, нема слободе народа нити друштва - наводи се у саопштењу.

Промоција Зборника радова биће одржана у просторијама библиотеке Филозофског факултета на Палама у 18.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    18h 36m
    2
  • Данас Марковдан
    6h 54m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    22h 36m
    0
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    3h 12m
    0
  • Из Рудог ка манастиру Острог кренуло 13 ходочасника
    19h 57m
    1