Промовисан филм "Славски обичаји на Романији"

15.11.2021. 10:09
0
ИЗВОР: Срна

На Сокоцу је промовисан етно-музиколошки документарни филм "Славски обичаји на Романији", а циљ је да се овај јединствен обичај нађе на листи Унеска нематеријалне културне баштине.

Аутор и продуцент филма Славиша Гуја рекао је Срни да је српски народ јединствен у свијету по чувању обичаја крсне славе и управо га та аутохтона посебност одваја и истовремено оригиналношћу спаја са Европом.

Он је навео да има веома мало снимака и литературе о обичајима људи на простору Романије и да је након дугогодишњег бављења изворном музиком овог краја одлучио да аутохтоне обичаје спаси од заборава.

- Имао сам срећу да окупим младу стручну екипу, да окупим људе који и данас живе те обичаје и да направимо причу, односно четири различите приче из различитих филмова и да све то завршимо са овом - `Славски обичаји на Романији` - нагласио је Гуја након синоћње промоције.

Он је напоменуо да га не радује појава да млађе генерације од славе праве естраду са музиком.

Доцент на Одјељењу за етнологију и антропологију при Филозофском факултету у Београду Богдан Дражета рекао је да је на пројекту израде филма учествовао као стручни консултант и да је као Србин из Србије био фасциниран очуваношћу славског обичаја на Романији.

Према његовим ријечима, идеја је била реконструкција тих славских обичаја, цијелог ритуала почевши од кађења иконе, украшавања и припреме славског колача, његовог освештања, па све до здравица које су неизоставне на овом подручју и које и данас постоје као дио јединствене културне баштине.

Дражета је рекао да се код Центра за нематеријално културно-насљеђе при Етнографском музеју у Београду заложио да и славски обичаји Срба из БиХ, Републике Српске, посебно са подручја Романије, буду уврштени на листу славских елемената нематеријалне културе који су отишли за Унеско.

Коаутор и музички уредник у филму Зорана Гуја рекла је да су уз консултацију различитих историјских извора-литературе и разговора са људима и казивачима направили сценарио у којем су приказали аутентичне одјевне предмете и намјенски направљен простор гдје су приказали чин славског обреда.

Она се као магистар етномузикологије у овом пројекту бавила и вокалном традицијом приказујући пјесме у оквиру славског обреда и обичаја, од оних које почињу са припремом до традиционалних које се пјевају уз чин ломљења славског колача, те здравицама и умијећем наздравичара.

- Свјесни смо чињенице да је традиција жива материја која се мијења и модификује, али се образац понавља без обзира у којем времену живимо - истакла је Зорана Гуја.

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић изразила је задовољство што је промоцији овог етно-музиколошког филма синоћ присуствовао велики број посјетилаца, те за 14. децембар најавила и промоцију књиге "Кости", аутора Ненада Миликића.

Коментари 0
Повезане вијести
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Завршен филм о доктору Зорану Станковићу Завршен филм о доктору Зорану Станковићу
Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 56m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 10m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 0m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 25m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 58m
    0