Промовисан роман "Врежа" Бранка Станковића у Источном Сарајеву

08.12.2021. 19:56
0
ИЗВОР: СРНА

 Добитник награде "Златна сова" за роман "Врежа" Бранко Станковић изјавио је вечерас у Источном Сарајеву да његова књига симболично повезује два многостарадлна народа - Србе и Јермене, који су у прошлости доживјели стравичан геноцид.

Станковић је је током промоције у Матичној библиотеци у Источном Новом Сарајеву присутнима појаснио да је геноцид над Србима починила усташка Независна Држава Хрватска /НДХ/ током Другог свјетског рата, а над Јерменима Турска током 1915. године.

Према његовим ријечима, роман говори о осветницима, Србину Благоју Јововићу и Јермену Согомону Техлирјану, који су хтјели да се освете крвницима својих народа, зликовцима Анти Павелићу и Талат-паши.

- Освета се на јерменском каже `вреж`, па наслов романа постаје јасан. Јермен Согомон Техлиријан је 1921. године у Берлину извршио атентат на Талат-пашу, турског злочинца најодговорнијег за геноцид над Јерменима, а Благоје Јововић је 1957. године у Буенос Ајресу пуцао на усташког крвника Анту Павелића - појаснио је Станковић.

Станковић је указао да су се они Јермени који су успјели да избјегну турски геноцид, у којем је убијено око 1.500.000 људи, расули по цијелом свијету, тако да јерменска дијаспора броји око 6.000.000 милиона, док их у матичној држави живи свега три милиона.

Слика

Фото: СРНА

- Јерменски народ има снажну културу сјећања. Сваког 24. априла у Јеревану све буде у знаку великог страдања. Народ се окупља поред вјечне ватре и споменика на меморијалном комплексу "Цицернакаберд", да одају почаст страдалим сународницима које су Турци поубијали у незапамћеном геноциду - рекао је Станковић.

Он је нагласио да и Срби треба да установе сличан датум и подигну сличне споменике, те да могу доста да науче од јерменског народа.

Књижевну награду "Златна сова" за најбољи необјављени роман додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Промоција књиге "Врежа" одржана је у оквиру 26. Фестивала малих сцена и монодраме Републике Српске који је свечано отворен синоћ у Источном Новом Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Осам рукописа у ширем избору за награду "Златна сова" Осам рукописа у ширем избору за награду "Златна сова"
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    2h 55m
    0
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    6h 58m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    9h 2m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    21h 38m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    6h 16m
    0