Промовисана књига "Јединица жандармерије Пале"

30.12.2022. 21:10
7
ИЗВОР: srna.rs

Књига "Јединица жандармерије Пале", у којој у епској поезији и прози аутор Саша Николић са Пала представља пут ове јединице у 30 година њеног постојања, промовисана је вечерас на Сокоцу.

Николић је подсјетио да је ова јединица формирана 1. новембра 1992. године на Јахорини и њен првобитни назив је био Сарајевско-романијски одред, који је касније преименован у Први одред Специјалне бригаде полиције, у поратном периоду била је Јединица за подршку, а од 2019. је Јединица жандармерије Пале, која баштини традицију Одреда.

- Током Одбрамбено-отаџбинског рата девет припадника ове јединице дало је животе за Српску, више њих је рањено. Протеклих 30 година кроз ову јединицу је прошло више од 1.000 припадника - изјавио је Николић Срни након промоције.

Николић је напоменуо да је задатак ове јединице да обавља сложеније послове с циљем одбране и боље безбједности Републике Српске.

Он је истакао да је прво издање изашло из штампе баш на тридесету годишњицу формирања Одреда, али и 30 година постојања Републике Српске, а друго у децембру.

- Ову књигу остављам будућим покољењима да читају како се стварала Република Српска и да знају историју првих 30 година наше јединице - поручио је Николић.

Према његовим ријечима, покровитељ првог издања је град Источно Сарајево, а другог игуман манастира Карно код Сребренице архимандрит Лука Бабић, који је и дао благослов за ову књигу.

Аутор је нагласио да је у првој књизи о овој јединици објављено 175 фотографија, те да ће дио података бити укомпонован у Монографију Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

Након што је написао историјат настанка јединице, Николић је, како каже захваљући свом дару од Бога, прозни дио преточио у епске стихове, чиме је додатно обогатио књигу на 190 страница.

Издавач књиге је Српски књижевни клуб Бањалука, а рецензенти /донедавни/ министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и професор српског језика и књижевности Дијана Стјепановић.

Лукач је навео да ова књига може да представља важну историјску грађу, с обзиром на то да садржи и свједочанства актера описаних догађаја, што може бити корисно за будућа истраживања и опис, а посебно ратних догађаја.

- Посебан значај огледа се у написаној епској пјесми и овим пјесничким дјелом историјског карактера настављена је традиција чувања важних догађаја од заборава - истакао је Лукач, додајући да је на тај начин аутор дао прилику читаоцу да сложене догађаје разумије на једноставан начин.

Српски књижевник Саша Николић рођен је у Олову 1975. године, а до сада је објавио 13 књига.

Аутор је документарног филма "Одбрана села Дрецељ", те добитни више награда и одликовања.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Ђуро 31.12.2022. 14:20
    Е, Новићу... Е, мој Новићу!
  • Generic placeholder image
    Pismeni 31.12.2022. 11:15
    Svaka čast ovom čovjeku na trudu.
    Uporan je.
    Umjetnička vrijednost njegovih "djela" je minus beskonačno. On i dalje nešto piše.
    Nije problem što on piše, svako ima pravo da piše, da sebe doživljava kao pjesnika ili književnika, nego što to ipak neko "pismen" lektoriše i recenzira, piše predgovore.

  • Generic placeholder image
    Iskreno42 31.12.2022. 10:59
    Hahaha, kakva budalaština. Šta se sve danas naziva knjigom. Hajde da se proda nazovi knjiga i uzmu pare, eto to je to.
  • Generic placeholder image
    Rada 31.12.2022. 08:51
    Sto ne pise kako su svercovali na nisickoj visoravni u ratu
  • Generic placeholder image
    Soko 31.12.2022. 08:35
    Nikoliću, Bogami si prećero...
  • Generic placeholder image
    Petar 31.12.2022. 01:05
    O svačemu se knjiga piše danas, gubi smisao i knjiga
  • Generic placeholder image
    Nikola 30.12.2022. 22:31
    Žali bože potrošenog papira.
Повезане вијести
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 2m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 16m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 23m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 11m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 38m
    0