Promovisana knjiga "Jedinica žandarmerije Pale"

30.12.2022. 21:10
7
IZVOR: srna.rs

Knjiga "Jedinica žandarmerije Pale", u kojoj u epskoj poeziji i prozi autor Saša Nikolić sa Pala predstavlja put ove jedinice u 30 godina njenog postojanja, promovisana je večeras na Sokocu.

Nikolić je podsjetio da je ova jedinica formirana 1. novembra 1992. godine na Jahorini i njen prvobitni naziv je bio Sarajevsko-romanijski odred, koji je kasnije preimenovan u Prvi odred Specijalne brigade policije, u poratnom periodu bila je Jedinica za podršku, a od 2019. je Jedinica žandarmerije Pale, koja baštini tradiciju Odreda.

- Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata devet pripadnika ove jedinice dalo je živote za Srpsku, više njih je ranjeno. Proteklih 30 godina kroz ovu jedinicu je prošlo više od 1.000 pripadnika - izjavio je Nikolić Srni nakon promocije.

Nikolić je napomenuo da je zadatak ove jedinice da obavlja složenije poslove s ciljem odbrane i bolje bezbjednosti Republike Srpske.

On je istakao da je prvo izdanje izašlo iz štampe baš na tridesetu godišnjicu formiranja Odreda, ali i 30 godina postojanja Republike Srpske, a drugo u decembru.

- Ovu knjigu ostavljam budućim pokoljenjima da čitaju kako se stvarala Republika Srpska i da znaju istoriju prvih 30 godina naše jedinice - poručio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, pokrovitelj prvog izdanja je grad Istočno Sarajevo, a drugog iguman manastira Karno kod Srebrenice arhimandrit Luka Babić, koji je i dao blagoslov za ovu knjigu.

Autor je naglasio da je u prvoj knjizi o ovoj jedinici objavljeno 175 fotografija, te da će dio podataka biti ukomponovan u Monografiju Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Nakon što je napisao istorijat nastanka jedinice, Nikolić je, kako kaže zahvaljući svom daru od Boga, prozni dio pretočio u epske stihove, čime je dodatno obogatio knjigu na 190 stranica.

Izdavač knjige je Srpski književni klub Banjaluka, a recenzenti /donedavni/ ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Stjepanović.

Lukač je naveo da ova knjiga može da predstavlja važnu istorijsku građu, s obzirom na to da sadrži i svjedočanstva aktera opisanih događaja, što može biti korisno za buduća istraživanja i opis, a posebno ratnih događaja.

- Poseban značaj ogleda se u napisanoj epskoj pjesmi i ovim pjesničkim djelom istorijskog karaktera nastavljena je tradicija čuvanja važnih događaja od zaborava - istakao je Lukač, dodajući da je na taj način autor dao priliku čitaocu da složene događaje razumije na jednostavan način.

Srpski književnik Saša Nikolić rođen je u Olovu 1975. godine, a do sada je objavio 13 knjiga.

Autor je dokumentarnog filma "Odbrana sela Drecelj", te dobitni više nagrada i odlikovanja.

Komentari 7
  • Generic placeholder image
    Đuro 31.12.2022. 14:20
    E, Noviću... E, moj Noviću!
  • Generic placeholder image
    Pismeni 31.12.2022. 11:15
    Svaka čast ovom čovjeku na trudu.
    Uporan je.
    Umjetnička vrijednost njegovih "djela" je minus beskonačno. On i dalje nešto piše.
    Nije problem što on piše, svako ima pravo da piše, da sebe doživljava kao pjesnika ili književnika, nego što to ipak neko "pismen" lektoriše i recenzira, piše predgovore.

  • Generic placeholder image
    Iskreno42 31.12.2022. 10:59
    Hahaha, kakva budalaština. Šta se sve danas naziva knjigom. Hajde da se proda nazovi knjiga i uzmu pare, eto to je to.
  • Generic placeholder image
    Rada 31.12.2022. 08:51
    Sto ne pise kako su svercovali na nisickoj visoravni u ratu
  • Generic placeholder image
    Soko 31.12.2022. 08:35
    Nikoliću, Bogami si prećero...
  • Generic placeholder image
    Petar 31.12.2022. 01:05
    O svačemu se knjiga piše danas, gubi smisao i knjiga
  • Generic placeholder image
    Nikola 30.12.2022. 22:31
    Žali bože potrošenog papira.
Povezane vijesti
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića U četvrtak promocija knjige „...i druge priče“ Saše Kneževića
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    12h 27m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    14h 46m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    15h 13m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    17h 53m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    10h 34m
    0