Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву

19.04.2024. 13:26
0
ИЗВОР: katera.news

У Матичној библиотеци Источно Сарајево синоћ је промовисана књига „...и друге приче“ универзитетског професора Саше Кнежевића.

Ријеч је о збирци која садржи девет приповиједака испричаних махом у првом лицу у којима је писац створио прави амбијент за романескно исказивање живота једне генерације од дјетињства до још једног бесмисленог рата у коме ће се наћи дојучерашњи дјечаци и дјевојчице, сада или као они који напуштају своје домове, као ратници или логораши.

Кнежевић је новинарима уочи промоције књиге рекао да је након објављених романа и драма схватио да је боље корисити краће форме, те да су мали, обични људи суштина свијета, њихова љубав и страдања, као и микропростори на којима се све то дешава.

- То је довољан хронотоп за појединачне приповијетке. Моја промишљања о књижевности се затварају у уском кругу тема које су, по мени, суштаствене и не умијем да пишем о неким темама које су велике, историјске, цивилизацијске и националне – рекао је он.

Кнежевић је навео да му је посебно значајна прича „Анксиозност у чаши меда“ јер је то, каже, једна од великих тема савременог тренутка.

- Она је општеприсутна и управо због те чињенице о њој се мало говори. Људи су жртве анксиозности, међуљудски односи су жртве појединачне анксиозности и чини ми се да је цијели наш народ у једном анксиозном стању од којег се погрешно лијечи, као и јунак моје приче - рекао је он.

Слика

Фото: katera.news

Кнежевић је навео да у његовим причама топос није Сарајево него његова приградска, брдска насеља, те да је то свијет који је далеко од представе о Сарајеву која је створена осамдесетих година и на којем је стваран мит о овоме граду послије деведесетих година.

- То су људи који живе на маргини града у који нису добродошли или се у њему никада нису пронашли или људи који се у тај град случајно враћају. Неке приче само у одсјају имају везе са Сарајевом, а двије су везане за ратна дешавања – појаснио је он.

Према његовим ријечима, важно је умјетнички преживјети оно што се дешавало у рату.

- Све важне, велике и добре књиге и филмови о Другом свјетском рату, колико год били идеолошки, настали су 30 година након рата. Ми смо у тој фази и можемо са временском, животном и емотивном дистанцом о томе писати и на умјетнички начин и стварати дјела која ће о томе говорити за будуће генерације – рекао је он.

Кнежевић је навео да је књига „...и друге приче“ у продаји у књижари Матичне библиотеке у Источном Сарајеву.

Библиотекар Матичне библиотеке Слађана Братић навела је да ова установа има част да објављује књиге завичајних аутора.

Према њеним ријечим, оно што издваја Кнежевићеву књижевност су велике приче о малим људима.

- На овај начин Кнежевић ставља свјетло на приче малих, обичних људи на периферији великих градова, а управо оне дају живот тим великим градовима – рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
 • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
  15h 29m
  0
 • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
  15h 36m
  3
 • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
  12h 18m
  0
 • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
  6h 56m
  0
 • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
  7h 28m
  0