Промовисана књига о Стеви Калуђерчићу аутора Иване Куљанин у Источном Сарајеву

27.11.2021. 20:14
0
ИЗВОР: СРНА

Књига "Стево Калуђерчић – просвјетни, културни и политички радник /1864 – 1948/", аутора Иване Куљанин, промовисана је вечерас у оквиру Трећег фестивала хорске музике "Дани слоге", који организује Српско пјевачко друштво /СПД/ "Слога" на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

Стево Калуђерчић је био учитељ, приповједач, преводилац, културни и политички радник који је живио у Сарајеву с краја 19. и почетком 20. вијека. Био је активни члан "Просвјете", написао је Историју српског народа која је била уџбеник у основним и грађанским школама све до 1914. године.

Куљанинова је рекла да је зборник о Калуђерчићу објављен ове године, те да је на њему радила пуне четири године.

- Сама идеја да се направи овакав зборник датира још од 2016. године када је у издању Матичне библиотеке у Источном Сарајеву издата књига Павла Калуђерчића `Сјећање на људе и догађаја` - навела је она и додала да је цијело поглавље у тој књизи посвећено породици Калуђерчић, чија је централна личност Стево.

Она је подсјетила да је Павле Калуђерчић запосленима у Матичној библиотеци поклонио приватне фотографије свога дједа, тако да су имали добар основ за изложбу која је имала запажен резултат.

- Ми запослени у Матичној библиотеци смо се потрудили да детаљније урадимо и запиштемо о Стеви Калуђерчићу, тако да је овај зборник доказ наше посвећености да не желимо да заборавимо људе који су много учинили за Србе у Сарајеву с краја 19. и почетка 20. вијека - рекла је Куљанинова.

Зборник је подијељен у неколико поглавља тако да први дио садржи приповјетке Стеве Калуђерчића, други дио његов преводилачки рад, затим педагошке и просвјетне радове, те говоре и излагања, као и шта су други људи, његови савременици, писали о њему.

Борјан Митровић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву је рекао да ова промоција зборника о Стеви Калуђерчићу представља одличну прилику за грађане Источног Сарајева да се упознају са историјом, животом и дјелатношћу овог културног радника, веома значајног за културу, књижевност и општу јавну дјелатност Срба у Сарајеву у другој половини 19. и почетком 20. вијека.

Након промоције зборника одржан је концерт на којем су наступили хорови Сомборског пјевачког друштва "Сомбор", "Свети цар Константин и царица Јелена" из Сомбора, "Свети Роман Мелод" из Суботице и "Свети Георгије" из Бечеја.

Гости из Војводине представили су се публици у Источном Сарајеву разноврсним програмом свјетовне музике.

Диригент "Слоге" Стефан Мојсиловић изразио је задовољство што се већ трећи пут одржава фестивал "Дани слоге", који полако прелазе у традицију.

- Српско пјевачко друштво `Слога` већ трећу годину организује овај фестивал, што није нимало лако у условима пандемије вируса корона. Успјели смо уз многе донаторе и под покровитељством митрополита дабробосанског Хризостома, те многих других пријатеља хора, да организјемо овогодишњи фестивал - рекао је Мојсиловић.

Нада се да ће овај фестивал помоћи у подизању културне хорске сцене, те омогућити мањим хоровима који нигдје не наступају да се представе.

- Већ три фестивала смо успјели у томе и десетине хорова су учествовале. Највећа нам је радост управо корист тих људи. Ове године је на фестивалу било седам хорова - рекао је Мојсиловић.

Поред домаћина "Слоге", наступали су и хорови "Света Јелена Анжујска" из Гацка, "Побратимство" из Фоче, Хор фочанске Богословије "Свети Петар Дабробосански".

Мојсиловић је напоменуо да ће сутра, завршног дана фестивала, сви учесници заједно у 9.30 часова пјевати током Света лигургије у Саборној цркви.

Фестивал организују Српско пјевачко друштво "Слога", Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву и Матична библиотека Источно Сарајево, а благослов је дао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Коментари 0
Повезане вијести
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука" Вечерас премијера документарног филма "Прича поносног пука"
Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 35m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 49m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 39m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 4m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 37m
    0