Promovisana knjiga o Stevi Kaluđerčiću autora Ivane Kuljanin u Istočnom Sarajevu

27.11.2021. 20:14
0
IZVOR: SRNA

Knjiga "Stevo Kaluđerčić – prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864 – 1948/", autora Ivane Kuljanin, promovisana je večeras u okviru Trećeg festivala horske muzike "Dani sloge", koji organizuje Srpsko pjevačko društvo /SPD/ "Sloga" na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Stevo Kaluđerčić je bio učitelj, pripovjedač, prevodilac, kulturni i politički radnik koji je živio u Sarajevu s kraja 19. i početkom 20. vijeka. Bio je aktivni član "Prosvjete", napisao je Istoriju srpskog naroda koja je bila udžbenik u osnovnim i građanskim školama sve do 1914. godine.

Kuljaninova je rekla da je zbornik o Kaluđerčiću objavljen ove godine, te da je na njemu radila pune četiri godine.

- Sama ideja da se napravi ovakav zbornik datira još od 2016. godine kada je u izdanju Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu izdata knjiga Pavla Kaluđerčića `Sjećanje na ljude i događaja` - navela je ona i dodala da je cijelo poglavlje u toj knjizi posvećeno porodici Kaluđerčić, čija je centralna ličnost Stevo.

Ona je podsjetila da je Pavle Kaluđerčić zaposlenima u Matičnoj biblioteci poklonio privatne fotografije svoga djeda, tako da su imali dobar osnov za izložbu koja je imala zapažen rezultat.

- Mi zaposleni u Matičnoj biblioteci smo se potrudili da detaljnije uradimo i zapištemo o Stevi Kaluđerčiću, tako da je ovaj zbornik dokaz naše posvećenosti da ne želimo da zaboravimo ljude koji su mnogo učinili za Srbe u Sarajevu s kraja 19. i početka 20. vijeka - rekla je Kuljaninova.

Zbornik je podijeljen u nekoliko poglavlja tako da prvi dio sadrži pripovjetke Steve Kaluđerčića, drugi dio njegov prevodilački rad, zatim pedagoške i prosvjetne radove, te govore i izlaganja, kao i šta su drugi ljudi, njegovi savremenici, pisali o njemu.

Borjan Mitrović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu je rekao da ova promocija zbornika o Stevi Kaluđerčiću predstavlja odličnu priliku za građane Istočnog Sarajeva da se upoznaju sa istorijom, životom i djelatnošću ovog kulturnog radnika, veoma značajnog za kulturu, književnost i opštu javnu djelatnost Srba u Sarajevu u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka.

Nakon promocije zbornika održan je koncert na kojem su nastupili horovi Somborskog pjevačkog društva "Sombor", "Sveti car Konstantin i carica Jelena" iz Sombora, "Sveti Roman Melod" iz Subotice i "Sveti Georgije" iz Bečeja.

Gosti iz Vojvodine predstavili su se publici u Istočnom Sarajevu raznovrsnim programom svjetovne muzike.

Dirigent "Sloge" Stefan Mojsilović izrazio je zadovoljstvo što se već treći put održava festival "Dani sloge", koji polako prelaze u tradiciju.

- Srpsko pjevačko društvo `Sloga` već treću godinu organizuje ovaj festival, što nije nimalo lako u uslovima pandemije virusa korona. Uspjeli smo uz mnoge donatore i pod pokroviteljstvom mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, te mnogih drugih prijatelja hora, da organizjemo ovogodišnji festival - rekao je Mojsilović.

Nada se da će ovaj festival pomoći u podizanju kulturne horske scene, te omogućiti manjim horovima koji nigdje ne nastupaju da se predstave.

- Već tri festivala smo uspjeli u tome i desetine horova su učestvovale. Najveća nam je radost upravo korist tih ljudi. Ove godine je na festivalu bilo sedam horova - rekao je Mojsilović.

Pored domaćina "Sloge", nastupali su i horovi "Sveta Jelena Anžujska" iz Gacka, "Pobratimstvo" iz Foče, Hor fočanske Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski".

Mojsilović je napomenuo da će sutra, završnog dana festivala, svi učesnici zajedno u 9.30 časova pjevati tokom Sveta ligurgije u Sabornoj crkvi.

Festival organizuju Srpsko pjevačko društvo "Sloga", Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Matična biblioteka Istočno Sarajevo, a blagoslov je dao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 25m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    23h 58m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 39m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 39m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 29m
    0