„Пронађи ме“ ускоро и у Српској

25.04.2024. 15:42
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, по хитном поступку.

Предложеним Законом употпуњује се законски оквир и омогућује да МУП РС, у ситуацијама у којима је пријављен нестанак малољетног лица, након извршене процјене, хитно путем савремених средстава комуникације обавијести јавност о нестанку малољетног лица тако што ће јавно објавити информације које могу бити од значаја за његов проналазак.

Додатно се дефинише законски оквир за увођење система хитног обавјештавања јавности о нестанку дјетета, односно успостављање „Амбер Алерт” система, односно система „Пронађи ме“ на подручју Републике Српске.

- Поред наведеног, доношењем овог Закона дефинише се, у дијелу који се односи на одредбе престанка радног односа због остваривања услова за стицање старосне пензије полицијских службеника, да основ за престанак радног односа полицијског службеника буде 55 година живота и 40 година пензијског стажа или 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања. Такође, овим Законом ствара се законски оквир за изузетак, који ће омогућити полицијском службенику који наврши 40 година пензијског стажа да може поднијети захтјев за престанак радног односа ради остваривања права на пензију, без обзира на године живота, до 31.12.2025. године. Наведено законско рјешење допринијеће адекватном и ефикасном обављању послова и задатака из надлежности овог Министарства – саопштено је након сједнице Владе.

Такође, Влада Републике Српске усвојила је Информацију о успостављању Система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетног лица „Пронађи ме“ у Републици Српској.

Недавни случај нестанка малољетног лица у Србији када је и први пут активиран Систем хитног обавјештавања јавности подстакао је Министарство унутраших послова Републике Српске да интензивира активности на увођењу овог Система у Републици Српској.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске посебну пажњу посвећује заштити малољетних лица, те су у том смислу у претходном периоду усвојени Стратегија за борбу против сајбер криминалитета у РС за период 2020-2024. године и Акциони план за заштиту дјеце од сексуалног злостављања и искоришћавања у дигиталном окружењу у Српској 2023-2024, с циљем унапређења механизма дјеловања у случају пријаве нестанка малољетних лица кроз међуинституционалну сарадњу указујући на потребу успостављања система обавјештавања и информисања јавности у случају нестанка малољетних лица, с циљем њиховог бржег и ефикаснијег проналаска – саопштила је Влада.

Такође, Министарство унутрашњих послова Републике Српске је од 2018. године активан члан невладине организације „Амбер Алерт Еуропе” која окупља велики број земаља чланица. Међутим, чланство у овој невладиној организацији не омогућава активирање Система хитног обавјештавања јавности у случају нестанка малољетног лица, што је циљ нашег Министарства.

Самим тим, МУП је анализирао како такви системи функционишу у САД, Европи и земљама из окружења, те одлучили почети са реализацијом активности и дефинисањем критеријума за успостављање Система у Републици Српској по узору на систем „Пронађи ме“ у Републици Србији.

- Њихов систем, у случајевима нестанка малољетних лица, омогућава полицији да хитно, путем савремених средстава комуникације обавијести јавност и тако у потрагу укључи ширу друштвену заједницу, објављујући информације путем медија, телевизијских и радио емисија, интернета, СМС порука, екрана на аутопутевима и сл. Самим тим, код грађана се додатно развија осјећај сигурности и учвршћује повјерење грађана у полицију, те пружа осјећај корисности заједници кроз ангажовање грађана у пружању помоћи у конкретним случајевима – саопштено је.

Истовремено, само постојање система превентивно дјелује тако што одвраћа будуће извршиоце сазнањем да ће се у специфичним случајевим нестанка малољетних лица активирати систем и ангажовати шира друштвена заједница.

- Систем се не покреће у свим случајевима пријаве нестанка, већ искључиво у случајевима нестанка малољетних лица са елементима пријетње по живот са циљем обавјештавања и алармирања јавности како би се у што краћем року већи број грађана информисао, а самим тим потрага за несталим малољетним лицем учинила ефикаснијом. Увођење система хитног обавјештавања јавности у случају нестанк малољетног лица „Пронађи ме“ у Републици Српској је у искључивој надлежност Републике Српске, а систем се покреће искључиво на основу одлуке МУП РС. Дакле, носилац предметне активности било би Министарство унутрашњих послова Републике Српске и за успостављање система креираће и користиће свој софтвер и платформу. Да би систем функционисао у пуном капацитету неопходан је ангажман свих надлежних институција у Републици Српској – саопштила је Влада.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 21m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 19m
    15
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 45m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 0m
    13
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 39m
    0