Пропада једна од најпознатијих атракција Италије (ВИДЕО)

05.12.2023. 17:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Да се торњеви не нагињу само у Пизи потврђује и чувени торању у Болоњи.

Након вјековног нагињања на југоисток, одлучио је да промијени свој нагиб, и почео је да се нагиње ка југу. Хоће ли градске власти успјети да спријече пропадање једне од најпознатијих атракција у граду?

Средњовјековни торањ Гарисенда је једна од најпознатијих атракција Болоње. Иако је мање познат од чувеног Кривог торња у Пизи, дијели исту судбину са њим. Он се годинама полако нагиње, и данас је затворен за посјете због опасности од урушавања. Да ли ће у будућности бити познат као Криви торањ у Болоњи?

Град је започео радове како би зауставио пропадање торња, за сада се гради баријера које служи да задржи рушевине на мјесту у случају пада. Баријера је висока чак пет метара, и треба да сачува становништво од крхотина.

Торањ Гарисенда из 12. вијека висок је од 47 метара, и нагиње се под углом од четири степена. То није опасно, али су стручњаци открили да он полако напредује и прави све већи угао.

Градске власти Болоње су саопштиле да је ситуација врло драматична.

Торањ је први пут затворен у октобру мјесецу пошто су сензори открили промјене у нагибу, наводи "б92". Тада је инспекцијски надзор утврдио да је дошло до пропадања материјала од кога је направљена основа, што је и проузроковало невоље.

Градске власти покушавају да нађу начин како да спријече пропадање, и предузимају све неопходне мјере како би га сачували.

Коментари 0
Повезане вијести
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије Троје повријеђених и шесторо несталих након експлозије
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 49m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 19m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 33m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 50m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 20m
    0