Трећепозивац са златном Карађорђевом звијездом

26.10.2023. 18:30
0
ИЗВОР: politika.rs

Већ се педесетој приближио кад је Велики рат букнуо, али није хтио да се склони и млађима препусти одбрану отаџбине. У прве крваве борбе је ступио, командовање четом преузео, пред непријатељем није устукнуо. Мудрост искусног човјека с јунаштвом је спојио. Постао једини трећепозивац златиборског краја овјенчан Карађорђевом звијездом.

Био је то Мијат Весовић са Златибора, упамћен као учен и храбар човјек. Потекао из сиромашне сеоске куће, а постао чиновник у општинском мјесту, оснивач „Златиборске читаонице” и других удружења, потом и ратник за понос свом крају. О њему у „Биографском лексикону Златибора” пише аутор те књиге Милисав Р. Ђенић.

Рођен је Мијат 1868. у Голову, селу чајетинске општине. Његов отац Обрад, сиромашни земљорадник, неуморно је радио на посној земљи да сину омогући школовање. Бистар ђак је био Мијат, школу без тешкоћа завршио и тек пунољетан се запослио као писар у начелству Среза златиборског.

Привукао га је друштвени рад, повезивање и културно уздизање људи у овом тада забаченом крају. Почетком 20. вијека Весовића помињу као иницијатора збивања у културном животу Чајетине: један је од оснивача „Златиборске читаонице” и њен први потпредсједник, учествује и у оснивању ловачког друштва и стрељачке дружине.

Настају потом године ратова и патњи. Мијат је учествовао у свим ослободилачким ратовима, посебно се истакавши почетком Првог свјетског рата. Тада је, у љето 1914. аустроугарски непријатељ преко Дрине силно насрнуо да пороби Србију. Јуначки отпор су му, поред млађих бранилаца, пружили и српски трећепозивци.

- Од 18. августа 1914. шест батаљона ужичких трећепозиваца воде огорчене борбе с непријатељем како би сачували веома јаке положаје на Јаворју и Црном врху, док је аустроугарска војска покушавала да их освоји. Када је на Црном врху у првим налетима пао тешко рањени командир Треће чете другог батаљона капетан Јован Караичић, Мијат Весовић преузима команду.

Сутрадан, непријатељ предузима четири снажна јуриша и сви су успешно одбијени. Ужичани храбро одолевају убитачној ватри, али кад су Аустроугарима у раним поподневним часовима почела пристизати појачања, команда доноси исправну одлуку. Трећепозивци напуштају положаје, прелазе Увац и безбедно стижу на Торник.

Током тродневних борби, због веома брзог преузимања команде над четом у расулу, успешног руковођења и правовременог доношења исправних одлука (као и каснијег јуначког држања на дринском фронту 1915. године), Мијат је одликован највишим ратним одликовањем српског Двора – златним орденом Карађорђеве звезде с мачевима. „Весовић је једини златиборски трећепозивац који је одликован највишим орденом, и то златним - наводи Милисав Р. Ђенић и додаје да због година Мијат Весовић није одступао са српском војском преко Албаније.

Али ни останак са својом многочланом породицом у окупираној отаџбини овом Златиборцу није донио добро. Мијат је са супругом Златом Смиљанић имао синове Боривоја, Милића и Миливоја, те кћери Даринку, Борку, Зорку, Лену и Станку. Несрећа их је стигла уочи ослобођења земље.

- У време велике пандемије шпанске грознице, у јесен 1918. године, доживео је породичну трагедију. У току два месеца умрли су му син Боривоје и ћерке Борка и Даринка. Услед великог бола, а потом и преране склерозе, резервни пешадијски капетан Мијат Весовић умире 18. новембра 1925. године у Голову. У том селу сада једна улица носи његово име - пише у „Биографском лексикону Златибора”.

Пише: Бранко Пејовић

Коментари 0
Повезане вијести
Шкотланђанка постала „мајка српске нације“ у Великом рату - Жена која је одбила да "оде кући и сједи мирно" Шкотланђанка постала „мајка српске нације“ у Великом рату - Жена која је одбила да "оде к...
Земљорадник с ратним ордењем свирао кларинет Земљорадник с ратним ордењем свирао кларинет
Када бисмо по минут ћутали за сваког Србина страдалог у Албанској голготи, не бисмо проговорили 169 дана Када бисмо по минут ћутали за сваког Србина страдалог у Албанској голготи, не бисмо прогов...
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    8h 54m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    11h 13m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    11h 40m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    14h 20m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    7h 5m
    0