Пропусти на плиноводу окидач за експлозију на пумпи код Зворника

01.06.2020. 19:54
0
ИЗВОР: Srpska.info

Грешке приликом извођења радова на плиноводу на бензинској пумпи „Нешковић“ код Зворника могле би бити узрок катастрофалне експлозије до које је дошло прошле године, а у којој је погинуо држављанин Србије Зоран Аврамовић, сазнаје Српскаинфо.

Да се истрага у овом случају води против двије особе потврдили су нам и у Окружном јавном тужилаштву Бијељина.

– ОЈТ Бијељина је издало наредбу за спровођење истраге против М.П. и Д.Л. због основане сумње да су починили кривично дјело “стварање опаности непрописним извођењем грађевинских радова”, са циљем утврђивања узрока експлозије и евентуалне кривичне одговорности појединаца – рекли су за Српскаинфо у бијељинском тужилаштву.

Према нашим сазнањима, М.П. и Д.Л. су били задужени за извођење радова на плиноводу.

– Осим тога, они су требали радити и на изради заштите тог плиновада, па се поставља питање да ли су ти радови изведени у складу са законом и свим прописима, јер је ту дошло до велике екплозије – појаснио је извор близак истрази.

Он је додао да ће даља истрага утврдити шта се тачно  десило и да ли се могла избјећи та катастрофа.

Експлозија на бензинској пумпи у близини граничног прелаза Шепак код Зворника десила се 23. децембра прошле године.

Све је почело када је аутомобил једног мјештанина, који је био паркиран на пумпи, кренуо уназад, прешао преко ивичњака и ударио у точилицу за гас.

Тај тренутак, испоставиће се касније, био је окидач за катастрофу.

Свједоци су примјетили да је цијев за точење плина оштећена, а да се у ваздух испушта велика количина гаса. Осим плина, највјероватније је дошло и до цурења азота, јер се само неколико минута касније направила права димна завјеса, која је “прогутала” пумпу.

– За само неколико минута пумпа се скоро није видјела од плина који је цурио. Неки возачи су се заустављали и враћали уназад, а неки су чак пролазили кроз тај плин. Сигурно је скоро 40 минута цурио плин – испричао је тада Алија Алић, који је посматрао несвакидашњу сцену.

Потом су стакла на пумпи почела да се леде. Врата више није било могуће отворити, тако да су радници практично остали заробљени на пумпи. Они су разбили прозоре на задњем дијелу пумпе и тако се спасли.

Из густог, бијелог дима, у једном тренутку почео је да допире звук турирања аутомобила. Очевици су испричали да је звучало као да неко додаје гас. А онда, прасак! Ватра, дим, прашина и људи који помахнитало бјеже.

Експлозија је била толико снажна да је врата на сусједним кућама избила из штока. Летјеле су цигле, дијелови грађе, а бијели дим, због ког се ништа није видјело до прије неколико тренутака, замијенио је густи, црни.

Пумпа је била сравњена са земљом, а у рушевинама је пронађена тијело Зорана Аврамовића из Србије. Више радника и случајних пролазника је том приликом повријеђено.

Рођак покојног Аврамовића је испричао да је Зоран дошао у родни крај како би с најближима провео новогодишње празнике. Тог јутра испред пумпе је зауставио аутомобил како би видио шта се дешава и да покуша помоћи људима.

– Зоран је прешао мост на Шепку да наточи гориво и то је учинио на првој бензинској пумпи, чим се прође гранични прелаз на страни БиХ. Умјесто да се врати назад, видио је да се нешто дими и кренуо ка другој пумпи. Људи су из тог правца бјежали, а он је пришао да види шта се дешава. Можда је мислио да може да помогне, ко зна. Углавном, изашао је из кола и кренуо још нешто више од двадесетак метара када је експлодирало. Није му било спаса – испричао је његов ујак.

Пријети до 15 година робије

Према кривичном Законику Републике Српске, ако одговорно лице које при пројектовању, руковођењу или извођењу грађевинских радова, градњи мостова или путева или каквој другој градњи, поступи противно прописима или општепризнатим техничким правилима и тиме изазове опасност за живот или тијело људи или за имовину већег обима, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година.

Ако је дјело учињено нехатно, учинилац ће се казнити новчаном казном или затвором до три године, а уколико је усљед дјела наступила смрт једног или више лица, учинилац ће бити кажњен казном затвора од три до 15 година, пише у закону.

Коментари 0
Повезане вијести
Експлозија у дворишту српске куће код Косовске Каменице Експлозија у дворишту српске куће код Косовске Каменице
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    12h 6m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    11h 48m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    12h 42m
    6
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    9h 37m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    8h 39m
    0