Просјечна јунска плата у Српској 1.426 КМ

22.07.2024. 12:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у јуну износила је 1.426 КМ и у односу на мај номинално је већа за 1,6 одсто, а реално за 2,2 одсто, саопштио је директор Републичког завода за статистику Дарко Милуновић.

Милуновић је рекао да је, у односу на исти мјесец претходне године, просјечна плата номинално већа за 11 одсто, а реално за 9,2 одсто.

Он је рекао да је у јуну највиша просјечна плата исплаћена у подручју финансијских и дјелатности осигурања 1.791 КМ, а најнижа просјечна плата је исплаћена у грађевинарству 1.111 КМ.

- У поређењу са јуном 2023. године, највећи апсолутни раст нето плате остварило је подручје административно-помоћне и услужне дјелатности од 250 КМ - истакао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Милуновић је рекао да Република Српска у поређењу са земљама у региону на годишњем нивоу из мјесеца у мјесец има најнижу инфлацију.

Он је рекао да су цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској у јуну у односу на претходни мјесец у просјеку ниже за 0,5 одсто, док су у односу на исти мјесец претходне године у просјеку више за 1,7 одсто.

Милуновић је рекао да је највећи допринос паду цијена мјесечно дао пад цијена у групама поврће око 10 одсто, те гориво и мазиво.

Он је рекао да је највећи допринос расту цијена годишње дао раст цијена у групама гориво и мазиво од три одсто, те месо од 3,3 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
"Руј" се прославља 119 година "Руј" се прославља 119 година
Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе! Психијатрије у проблему: Пацијенти не могу кући јер их породице не желе!
Почела исплата пензија у Српској Почела исплата пензија у Српској
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 22m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 45m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 18m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 15m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 6m
    0